Favoriterna står pall i Masters Finals

Finalklart i Masters Finals och det är bara att konstatera att favoriterna håller. Knappt en överraskning så långt ögat når. Däremot massor av magisk padel.

Masters Finals brukar vara lite lurigt att förutse, eftersom spelare dels brukar vara slitna/halvskadade i slutet av säsongen och dels redan ha gjort slut med sin partner inför nästa säsong, vilket ibland påverkar prestationen (läs: Paquioto och Sanyo i fjol).

Men i år har det verkligen varit extremt förutsägbart.

Inför turneringen roade jag mig med att tippa alla kvartsfinaler i båda klasserna. Det slutade med sju av åtta rätt. Den match jag bommade stod 5-5 i avgörande set där en av turneringens mest hårresande missar inträffade i ett avgörande läge.

I övrigt har det slutat exakt som jag och de flesta andra hade förutspått, även i semifinalerna.

Det betyder att Mästaren Bela och hans partner Lima har hållit och tagit sig till final. Men det krävdes några räddade setbollar i första set mot en storspelande Lebron och en pånyttfödd JMD.

Men det lag som imponerat mest på herrsidan är utan tvekan världsettorna Maxi Sanchez och Sanyo Gutierrez. Även om de inte blev testade på allvar i semifinalen, eftersom Mati Diaz skadade sig och slutförde matchen haltandes.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 194650Pallar Maxi Sanchez att möta Bela i morgon? Eller spökar ännu mötet i Valencia?

 

Hur går då finalen? Äntligen blir det svårt att tippa igen. Maxi och Sanyo borde kanske vara favoriter – men jag kan inte glömma mötet i Valencia i somras då Bela och Lima nästan nollade världsettorna. 6-0, 6-2 blev det. Taktiken då var att skapa en duell mellan Bela och Maxi – vilket då var spel mot ett mål. Bela och Lima lär söka samma taktik igen, vilket jag tror slutar på samma sätt.

Alltså står jag för mitt förhandstips: Bela återvänder till världspadeln som en segrare och visar att han fortfarande är kungen av padel.

Annars kan vi notera att den nya generationen, med Lebron och Galan i spetsen vunnit marknadsandelar under säsongen. Nästa säsong är de redo att ta över scenen på allvar.

Ändå är det en annan spelare som haft den mest anmärkningsvärda utvecklingskurvan sedan i mars: 44-åringe Juan Martin Diaz. När säsongen började var det rostigt och tempofattigt. Nu spelar han – nästan – som i fornstora dagar.

Skaermavbild 2018 12 15 Kl 195155Alejandra Salazar har nått storformen och dominerar matcherna totalt.

 

På damsidan blir det en drömfinal mellan Marrero/Salazar och tvillingarna Sanchez Alayeto.

Vilket känns helt rätt. Även om det är fem lag på damsidan som kan vinna WPT-tävlingar är det dessa två lag som i längden är bäst.

Alejandra Salazar kom tillbaka i år efter en svår knäskada och har sakta men mycket säkert närmat sig storformen och nu är det bara att konstatera att den har infunnit sig. Frågan är om hon någonsin varit så här bra. Hon dominerar matcherna från sin forehandposition på samma sätt som Sanyo gör bland herrarna.

Marrero och Salazar imponerade löjligt mycket i semifinalen mot Marta Ortega och Ari Sanchez och når de upp till samma nivå i morgon så blir det seger.

Enligt mer eller mindre säkra uppgifter är detta sista matchen som paret spelar tillsammans. Nästa säsong sägs Marrero bilda par med Ortega och Salazar med Ari Sanchez, något som inte känns helt logiskt.

Tvillingarna var rejält illa ute i sin semifinal och om det inte blir nerver eller andra svårlästa faktorer i morgon lär Marrero och Salazar stå där som världens bästa lag i morgon.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk