Svenske mästaren: "Ändra tävlingsreglerna"

En toppspelare missar SM - vilket får stor påverkan på lottningen. Nu höjs röster för att tävlingsreglerna ska ändras.

 Lottningen till SM i Linköping släpptes redan förra veckan, trots att tävlingen avgörs först 7-9 september.

I dag blev det klart att Björn Mossberg (som var seedad sjua tillsammans med Roger Fridolf) inte kan komma till start.

Vilket ställde till det rejält för partnern Fridolf.

Enligt nuvarande regelverk var Fridolf tvungen att hitta en ersättare som inte påverkar seedningen, alltså hitta en spelare som i princip har samma rankingpoäng som Mossberg.

Som alla förstår var det inte helt enkelt.

Andreas Beer var redo att ställa upp, men då skulle parets seedning ändras från sju till fyra, vilket stoppade den konstellationen.

Resultatet blev att Mossberg och Fridolf tvingas lämna WO. Enligt regelverket är det nu det 17-rankade paret, Robin Salomonsson och Fredrik Widmark, som går in på Mossberg och Fridolfs plats, vilket givetvis gör just den kvarten svagare.

Nu höjs röster för att regelverket måste ändras. Och ett förslag, som lanseras av svenske mästaren Simon Vasquez, är att padeln ska göra som tennisen.

- Där anmäler man sig helt fritt till ungefär en vecka innan tävlingen. Sedan har man en sign in, där man bekräftar sin plats, en eller två dagar innan tävlingen börjar. Och när deadline för sign in infallit så lottar arrangören.

Fördelarna med detta system är enligt Vasquez flera:

1) Det minimerar risken för WO. Har man signat in för tävlingen dagen innan så är man redo att spela.

2) Du har fram till sign in alla chanser att ersätta en spelare som blivit sjuk eller skadad, eller av andra skäl inte kan spela. Eftersom lottningen ändå görs efter sign in så påverkas inte seedningen.

- I så fall hade Fridolf kunnat spela med vem som helst.

I andra hand skulle Vasquez vilja se att lottningen görs betydligt närmare tävlingen.

- Det känns tråkigt och ökar bara risken för WO och att lottningen blir konstig. Lottningen borde göras samma vecka som tävlingen.

Enligt Robert von Scheele, förbundets tävlingsansvarige, var det arrangören PDL:s val att lotta så tidigt.

Varför lottade ni så tidigt, Martin Eriksson, PDL?
- För att folk var stressade. Förbundet hade prelbokat torsdag-söndag och folk var väldigt oroliga kring om de skulle spela på en vardag. Därför lottade vi tidigt så folk i lugn och ro kunde begära ledigt

von Scheele:

- Förra året fick vi kritik för att vi var ute för sent. Nu var vi ute i god tid och det har bland annat att göra med att det kommer att bli en proffsig TV-produktion från SM.

Däremot är ett nytt regelverk på gång.

Robert von Scheele har tillsammans med Anton Andersson tagit fram ett förslag till förbundets styrelse där de vill ha ett nytt regelverk. Där man ska kunna ersätta en spelare in i det sista med en sämre rankad spelare.

- SM blir kanske den sista tävlingen med den gamla regeln. Vi har lämnat vårt förslag som remiss till en jurist som tittat på det och jag hoppas och tror att vårt förslag kan klubbas igenom under SM då förbundets styrelse träffas.

Förra årets SM hade en liknande situation där John Larsson, Halmstad, fick lunginflammation. Hans partner Hannes Pilser kunde då inte hitta någon ersättare som inte skulle påverka seedningen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk