"Vi vill bli en samlingspunkt för alla padelälskare"

Kaxiga Halmstad ordnar sommarens stora padelfest hela veckan lång. Förebilden är O-ringen i orientering.

Padel Masters arrangeras i mitten av juli på utebanorna vid havet strax norr om Halmstad. Turneringen föddes förra året och har till i år utökats, vilket är en lärdom från invigningsåret.

- Vi hade så kul förra året med en mixedturnering med svenska toppspelare. Men det gjorde att många fick 4-5 matcher i rad vilket faktiskt påverkade spelkvaliteten. Därför har vi valt att utöka tiden för tävlingen och göra det till ren riktig familjevecka.

Vilket har styrt programmet. Veckan startar med mixed på söndag och följs upp med juniortävling på måndag. För att mot veckans slut bli mer elitinriktad.

- Alla turneringar avgörs på en dag och tanken är att man ska kunna stanna hela veckan och kanske spela 2-3 olika turneringar, säger von Schéele. Vi har faktiskt sneglat på O-ringen och sett hur de lägger upp det. Det har blivit lite av vår förebild.

Förra året ställde 45 lag upp från sex olika länder, varav det var landslagsspelare från fem av länderna.

I år ska det slås, både till antal deltagare och antal länder.

- Det är roligt att tre lag från Italien kommer. Det är i princip hela deras landslag som gick bra i VM. Sedan spelar vår svenske mästare tillsammans med Englands bästa spelare Richard Brooks.

Robert von Schéele efterlyser fler svenska toppspelare som tar chansen att möta bra internationellt motstånd.

- Det har varit lite blygt hittills. Jag vet inte om det beror på rädsla. Jag hoppas inte det, för tanken är at vår elit ska matcha mot ungefär likvärdigt internationellt motstånd.

Padel Masters i Vilshärad lockar precis som i fjol med ett imponerande prisbord. 105 000 kronor delas ut i herrklassen och 90 000 kronor i damklassen.

- Skillnaden beror enbart på att det är fler herrlag. Förstapriset är detsamma, däremot betalar vi ut lite längre ner i herrklassen. Och jag tror att vi har högst prispengar av alla tävlingar i norra Europa.

Tyvärr har arrangörerna fått återbud från det svenska stjärnparet Billie Gajic och Antonette Andersson. Däremot kommer världsspelaren Marta Ortega, som nyligen vann en turnering på World Padel Tour.

- Vi hoppas på fler WPT-spelare. Vi vet att vårt prisbord är väldigt konkurrenskraftigt, även mätt med WPT på damsidan.

Anmälningstiden går ut den 2 juli.

- Och normalt sett är folk ute i sista minuten. Men elitklasserna är inget bekymmer. Vår målsättning är att fylla breddturneringarna. Därför lockar vi med en Spanienresa som förstapris i alla klasser. Alla vinnare får följa med på en resa till Mallorca i oktober.

- Vi har även reserverat 60 sängplatser med billigt boende de första dagarna och hoppas att flera klubbar runt om i Sverige ska ta chansen att komma ner. Det blir en bra chans till att nätverka och lära känna folk från andra klubbar. Hela målsättningen med veckan i Vilshärad är att det ska bli en samlingspunkt på sommaren för alla som älskar padel.

Vilshärad är ett bra exempel på hur snabbt det kan gå inom padeln att bygga upp något. Vilshärad är egentligen en golfklubb, men när ägaren Per Boström väl fick testa padel så var han fast. Tre dagar senare beställde han tre banor och bara några månader senare arrangerades första Padel Masters.

 

Skaermavbild 2017 06 21 Kl 181839

Vilshärad byggde tre banor vid havet för ett drygt år sedan. Nu arrangerar man  Sveriges största utomhustävling.

 

- Per ska ha en jätteelgoe och är en stor del i att jag tror att Halmstad blir ett fäste för padeln, säger von Schéele.

Senare i år arrangeras SM i Halmstad och det märks att staden hela tiden flyttar fram sina positioner och att ambitionsnivån är hög.

- Just nu har vi tillgång till 10 inomhusbanor och fem utebanor. Vi har haft tränarutbildningar med spanska tränare och vi som är utbildade tränare är vänner, även om vi verkar på olika ställen. Just att alla drar mot samma mål gör att jag tror att vi kommer att lyckas, säger Robert von Schéele.

- Halmstad marknadsför ju sig som Sveriges golfhuvudstad. Men mitt mål är att de ska sätta upp skyltar där det står att vi är padelhuvudstaden också.

Själv representerar han Halmstad Padelklubb, med 180 medlemmar. Som är aktiva både på Söndrumshallen och den realtivt nybyggda Halmstad Padelcenter.

- Vi har som ledord att vi ska jobba för padeln i Halmstad. Vi hjälper gärna till när olika ställen vill rådfråga om tävlingar, utrustning och så vidare. Vi har även hjälpt Halmstad Padelcenter genom att bli den största hyresgästen när vi flyttade delar av vår tävlingsstege dit. I dag har vi en bana på 6 500 invånare.

 Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk