Utländska spelare välkomna på SPT

Efter debatten på Padelfeber - nu tar förbundet beslut

Det var en vital och spänstig debatt med starka argument från två olika läger.

Några förde fram att SPT borde skyddas från utländska spelare, att touren och SM borde vara enbart för svenska spelare.

Den andra sidan förde fram att utländskt motstånd är både önskvärt och utvecklande.

Nu har förbundet avgjort frågan. Det blir fortsatt utländskt deltagande på touren:

På Förbundets Facebooksida skriver touransvarige Robert Tello:

"Under några veckor har diskussion pågått om internationella spelares rätt att delta på SPT. Från Padel Swedens perspektiv menar vi att det är en självklarhet och att de är mer än välkomna. SPT är den tuffaste arenan vi har tillgänglig för vår svenska elitpadel ska kunna mäta sina krafter, utveckla sin padel och sin tävlingsrutin. PS anser att lag från Norden, Mellaneuropa och Sydeuropa kan bidra starkt till svensk elitpadels utveckling. De just nu kanske 6-8 svenska lag som konkurrerar om platser till höstens EM och kommande års VM behöver möta internationellt motstånd. Det är vårt (PSs) uppdrag att utse landslag, finansiera satsningar och delta i internationella mästerskap med en så väl förberedd landslagstrupp som möjligt. Genom att tillåta spelare från andra länder att tävla på SPT sparar vi kostnader för att finansiera det motståndet och den kunskapen i andra sammanhang så som landskamper, hitresta tränare och sparringspelare etc. Kommande EM och VM har en uppskattad budget på 350–400 000 kr förutsatt att herrarna kvalar in till VM och det motsvarar idag mer än ett helt års övriga kostnader för PS och då kan man förstå att kostnadsbesparingar är välkomna…
Därtill bidrar det internationella inslaget till det lokala eventet med spänning och nyfikenhet för såväl åskådare som för media och sponsorer. Padel är också kultur och vi kan lära oss mycket av erfarna länders spelare om hur vi kan fortsätta ta svensk padel vidare mot nya höjder."

En annan fråga som diskuterats är om toppspelarna ska få delta i challengertävlingarna. Även här har förbundet tagit ett beslut. De ska inte få delta. 

Motivering:

Motiveringen är att skapa en ”egen” arena för den stora bredden – B-klassen. Under 2016 fick många B-rankade lag ett topprankat/seedat lag i första alt alltid i andra omgången och tvingades därmed att sikta på spel i plate alternativt respass i andra omgången utan hopp om att nå långt i huvudturneringen. Nu skapar vi istället en möjlighet för den lägre A-klassen och för B-klassen att tävla på jämna villkor och därmed också ett ”eget” race i jakten på B-finalplatser vid Masters Final.

Johan Håkansson 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk