Annons
Skaermavbild 2018 01 03 Kl 130717
Artikel

Taktik och strategi

I stora, etablerade lagidrotter är taktik och strategi självklara saker. Men hur är det i padel. Har du och din partner tänkt igenom en plan? Coach Stefan Thunell tar upp ett ämne han anser är gravt eftersatt i svensk padel.

I det allra flesta sporter finns det en tränare eller en coach som hjälper spelarna med taktiken. Hur vi ska spela för att vinna matcher. Och det tränas flitigt på träningarna hur formationen ska ställas upp. Powerplay, boxplay, ska vi spela med två anfallare eller bara en?

I alla lagsporter krävs detta för att man ska förstå varandra och för att laget ska prestera max vid rätt tillfälle. Man kan byta in och ut spelare oftast när man vill just för att få en förändring.

Jag spelade själv tennis när jag var liten. Jag spelade fram till jag var 15 år.Vad fick jag för taktik av mina tränare? Ingen vad jag vet. Man fick lösa spelet själv. Visst fick jag på träningen nöta slagen jag skulle slå men inte mer. Men i fotboll och ishockey, som jag också spelat, fanns taktik i massor.

Och med det kommer jag fram till vår sport.

Vilka spelare i dag går in i div 3 i Halmstad med en slipad, formad, balanserad och väl utformad taktik ? Gör vi det ens i A-klassen i Sweden Padel Tour?
Möjligen. Men vem har då lärt dom taktiken?

 

Jag är övertygad om att vi i Sverige har ett mycket stort steg att ta i just detta. Taktik och strategi. Men även i den mentala biten. Jag själv slutade tävla för jag inte orkade med min nervositet. Mådde dåligt två-tre dagar innan turneringen.

Ändå visste jag att det egentligen i gällde något speciellt. Än mer visste jag vem jag skulle möta i varje match. Lik förbannat kom olustkänslorna så fort det gällde något. Och så är det för många. Långt ner i klasserna.

Vi har i dag tjejer och killar som är 15-16 år som går ut och möter "etablerade" spelare över 30 års ålder. Hur stöttar vi våra unga talanger in i de stora turneringarna?

Här måste vi tränare kanske ta ett steg. Men är vi utbildade till det?

 

Jag har sett väldigt många padelmatcher under dessa sex år jag varit aktiv inom sporten. Både i turneringar, på träningar och på WPT på Youtube.

Kan jag ens avläsa deras strategi? Deras taktik?

Såklart jag inte kan se hur Bela, Lima, Paquito och grabbarna har lagt upp sin taktik. Jag kan dock se vad som händer om dom spelarn bollarna på olika sätt. Vad som ger resultat och vad som är rent felaktiga beslut.

Kan jag se taktiken på SPT-touren? Visst kan jag med min vetskap berätta för de flesta paren vad dom ska akta sig för om dom möter den spelaren. Se upp för hans stenhårda smash, den spelarens vinklar efter vägg och den tjejens bandeja.

Jag vet inte om jag ser det som en direkt taktik. Det är vetskap om att läsa sina motståndares svagheter och styrkor. Och hur utnyttjar du detta? Dels genom att spela bollen så motståndaren får så få lägen som möjligt för deras starka slag.

Och dels genom att utnyttja sina egna starka sidor. Spelförståelse, klokhet och smartness. Också genom att spela på de sättet adel ska spelas på. Jag har i tidigare avsnitt gått igenom vad jag anser är det lämpligaste sättet att spela på.

 

Hur tänker vi då innan vi går in på banan? In för att vinna div 5-matchen i Västerås? Vad gör vi om det står 0-4 i första set? Kör vi på?

 Jag vet att många matcher i seriespel och stegen är tidsbestämd. Ser också att man sällan byter sida under seten. Borde man kanske göra? Framför allt för att få i sig vätska men även för att kunna prata med varandra.

Kanske har vi svårt att snabbt analysera inne på banan vad vi gör för fel när vi ligger under? Kanske till och med så att vi inte reflekterar på vad vi gör bra? Men här kan man ta ett steg och prata med varandra.

Berätta vad som hände under den bollen. Där slog du din smash rakt in i glasväggen och dom kunde kontra på oss och då vann dom bollen. Eller? Såg du där när vi spelade djup ner i hörnet så dom fick flytta över och sen kunde vi vända spelet på den tomma ytan.

Man måste våga vara öppen under matchen mot sin medspelare. Ni är ett lag! Ni vinner aldrig matchen ensam. Får ni lite bollar ( som så många tycker) så får ni inte bli stressade och försöka avgöra vid första bollkontakt.

Oftast spelar ni ihop med någon som ni litar på, tycker om och verkligen känner att spela med. Så visa det på banan. Ge positiv feedback men ni ska också kunna ta den negativa biten och vända den till något positivt.

 

Jag såg en match i Lund på PDL mellan fyra spelare som alla är rankade topp 20 i Sverige. Ena laget vann första set med 6-1. Två vassa volleyspelare.

I pausen pratade jag med det laget som förlorade första set.

- Vad gör ni för att vinna nästa set, frågade jag.

- Vår lobb kommer för sent, var deras svar.

Så istället för att slå fyra flacka mot deras volley lobbade dom nu redan efter en eller två bollar.

Behöver jag säga att dom vann andra set? Nu fick inte dessa volleymästare stå och mata sina volleys längre.

Att det sedan blev 7-6 i avgörande set till volleyspecialisterna försämrar inte deras taktikändringen.

 

Så lycka till med er taktik & strategi.

Med vänlig hälsning Biff

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping