Annons
Skaermavbild 2018 02 09 Kl 185153
Artikel

Tänk på var du placerar volley och smash

Vid nät är det ni som bestämmer. Ha tålamod, njut av situationen och tvinga fram misstag med smarta placeringar.

Som ni vet så trivs vi bäst framme på nät i padel. Härifrån kan vi styra spelet, sätta press på motståndarna och till sist vinna poängen.

Oftast tar man nätet genom en väl avvägd lobb. Det svårare alternativet är att spela en dropp och sen försöka trycka bak motståndarna i banan.

Väl framme vid nätet gäller det att samarbeta. Spelas bollen ner mot deras backhandspelare så måste båda spelarna flytta mot höger sida av banan. Och givetvis tvärtom om ni spelar mot forehandspelaren.

 

Vems är då bollen i mitten? Jag brukar förklara att om bollen lämnar från en serveruta diagonalt mot andra serverutan så ska den spelaren som får bollen mot sig ta bollen. En spelare ska inte behöver sträcka sig sidled för att att ta bollen. Detta fungerar i defensiven då man ofta har lite mer tid. Men var heller inte rädda att släppa en hård boll i mellan er. Oftast kommer bollen tillbaka från glaset och man kan ta nätet igen.

En vanlig padelpoäng startar med serve, retur och sedan en offensiv volley. Oftast är det smart att sätta den första volleyn djupt i mitten ner mot glaset. (Bild 1).

Skaermavbild 2018 02 09 Kl 185751 

Sikta mot pilen med första volleyn. Det är ofta ett bra sätt att börja en padelpoäng.

 

Då riskerar du inte att missa i sidovägg just för du tyckte det var ett bra läge. För visst tycker vi ofta att vi har ett bra läge att avgöra bollen i volleyn? Andra fördelar är att du tar bort vinklar från motståndarna och dessutom kan få de att tveka vem som ska slå.

 

Ha tålamod och njut av att stå på nätet. Var rädd om bollen och låt motståndarna göra misstagen. Äger ni nätet har ni ett övertag och det är oftast viktigare att behålla det än att känna press att döda bollen. Tänk på att väldigt många poäng i padel kommer av att motståndaren missar.

 

Som alla vet så spelas bollen väldigt ofta diagonalt i padel. Det beror på flera saker. Dels har du störst yta att spela på. Andra fördelar är att bollen inte studsar rakt ut från glaset. Vinkeln diagonalt gör studs i bakvägg svårare. Och du riskerar inte att spela bollen in i närmsta sidovägg.

Två exempel:

Vid (Bild 2) befinner jag mig på nät som backhandspelare. Från detta läge ser jag bara fördelar med att spela bollen ner mot backhandhörnet.

Skaermavbild 2018 02 09 Kl 185802

Som backhandspelare ser jag stora fördelar med att placera min volley mot pilen. Ett diagonalt slag som ger större marginal och svårare studs från bakvägg.

 

Om du står på nät och blir lobbad rakt framifrån och beslutar dig för att smasha så ska du oftast tänka att inte slå smashen rakt tillbaka. Välj i första hand den diagonala smashen. Men då måste du tänka på att lyfta racketen snabbt och att flytta dig med sidledsrörelser bakåt. Backar du rakt bakåt har du väldigt svårt att vrida ner bollen i motsatt hörn (bild 3).

Skaermavbild 2018 02 09 Kl 185820

Kommer lobben rakt framifrån: förbered racketen tidigt, backa snabbt med sidledssteg och tryck gärna ner din smash diagonalt.

 

Andra detaljer att tänka på är att spela bollen på motståndarnas backhand.

Flytta en spelare i taget genom att spela på de öppna ytorna. Byt inte håll för tidigt, då den spelaren som inte är aktiv oftast är i perfekt balans.

Och till sist: tänk på att volleyn oftast är ett uppbyggnadsslag. Så ha tålamod och vänta på rätt läge.

 

Lycka till!

Stefan Thunell

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • PDL
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping