Stor intervju: "Vi förväntar oss det värsta"

Daniel Windahls resa har varit enorm. I en stor intervju blickar han tillbaka på 2017 - men har redan siktet inställt på nästa säsong. Som han tror kommer bli ännu tuffare.

Padelåret 2017 närmar sig sitt slut och för Daniel Windahl har det gått så fort att man nästan får svindel. Det är hans första år som satsande padelspelare och han lämnar det med segrar i både SM och Masters, tillsammans med parhästen Vasquez.

Deras resa tillsammans är lika imponerande som spännande.

- Vi har spelat sex turneringar tillsammans. Vi har varit i final i alla sex och vunnit tre. Men ännu är vi inte rankade etta. Vi är absolut inte framme, säger Windahl.

Segern i Masters firade han med att tidigt på måndagen åka till Usif i Uppsala för att köra ett stenhårt fyspass tillsammans med sin PT Rickard Wendt.

- Måndag är träningsdag. Så är det bara. Vi kör mycket rörlighetsstyrka och bålstabilitet. Det är nu försäsongsträningen börjar.

 

Skaermavbild 2017 11 27 Kl 134141

Vasquez och Windahl kompletterar varandra perfekt.

 

Vi hoppar lite snabbt till helgen som var och segern i Mastersslutspelet, där Windahl och Vasques var riktigt illa ute i både semifinal och final. Något som Windahl bara är tacksam över.

- Vi lyckades kämpa oss tillbaka och det var hur nyttigt som helst. Även om vi inte hade vunnit hade det varit en nyttig lärdom. Men att vi vann skapar en rutin och ett självförtroende.

Windahl och Vasquez åkte till Växjö i övertygelsen om att de kunde vinna, men att det skulle bli svårt. De räknade med supertaggade motståndare som skulle prestera sitt allra bästa.

- Det satte en enorm press på oss. De två-tre första matcherna gick lysande, men sedan fallerade det lite i semifinalen mot Anton Andersson och Ola Brodén. Vi fick verkligen kriga oss till segern. Det var mer kämpa än att vi spelade bort dem.

Och finalen mot Bobby Seger och Andréas Pålsson blev något helt annat än de hade räknat med.

- De spelade helt annorlunda än mot när vi möttes i gruppspelet. De försökte få oss att jobba i djupled, få oss stressade och gå för svåra slag. Det tog länge innan vi hittade ett lugn. Men till sist blev vi avslappnade och kunde till och med skratta på banan. Då kunde vi också spela ut.

Trodde ni på seger även när ni låg under med 1-0 i set och 5-3 i andra?

- Nej, jag var nog inställd på att det inte var vår dag. Men matchen var inte slut och vi sa till varandra att de skulle få vinna den, vi skulle inte förlora den åt dem. Vi satte in varenda boll och då kom det ett par enkla misstag. Då tror jag att de började tänka lite.

Just finalen var en match som Windahl tror kommer att utveckla Sverige som padelnation.

- Det är precis sånt här motstånd vi vill ha. De spelade riktigt bra och pressade oss till max. Det är sånt man utvecklas av. Och det är det vi förväntar oss nästa år, vi förväntar oss det värsta.

Vilket betyder?

- Att fler lag spelar lika smart som Bobby och Pålle gjorde i finalen. Att spelare har utvecklat sina vapen, ja hela sin repertoar. Vilket vi också kommer att göra. Det kommer bli tuffare nästa år, en riktigt bra nivå. Men det är så vi kommer vidare, hjälper varandra, utmanar varandra till absolut max.

Windahl gör en liknelse med svensk tennis för 20-30 år sedan, att det just var bredden och konkurrensen som gjorde att toppen blev så fantastisk.

Kan du beskriva hur det är att spela med Simon Vasquez? Ni verkar trivas väldigt bra tillsammans på banan?

- Ja, jag känner mig väldigt trygg med Simon. Han är bra både defensivt och offensivt. Han har bra händer och är trygg på nät. Han vågar ta för sig och är väldigt pushande mellan poängen. Dessutom har han hjälpt mig mycket med mitt självförtroende.

Windahl beskriver Vasquez som den som vill gasa på och sig själv som den som manar till lugn och eftertanke.

- Det lite min roll och det gör att vi kompletterar varandra.

Vad har ni nu för plan inför nästa år?

- Vi ska köra på i samma spår. Vi ska påbörja försäsongen tillsammans med start i Marbella i början av nästa år. Vi åker dit två veckor för att träna och tävla varje dag. Innan dess blir det extremt mycket gym för att få en bra grund att stå på.

Kan du beskriva hur en vecka i december kommer att se ut?

- Det kommer bli padel 4-5 gånger i veckan. Men minst 3-4 gympass också.

Jag känner att vi även måste avhandla EM. Det blev knappast som du tänkt dig?

- Nej, det var nog en av de tråkigaste resor jag gjort. Jag var så extremt spelsugen och hade laddat för det så länge, så åker man på en matförgiftning så att det sjöng om det. Jag tappade inspirationen och glädjen att vara där.

Men innan du blev sjuk hann du möta Juan Martin Diaz?

- Ja, det var det mötet som lyser upp hela min vistelse.

Hur var det att möta honom?

- Jag kände mig stressad varje gång han hade tid på sig. Han slog inte jättehårt, men väldigt oförutsägbart hela tiden. Så fort man tog ett par steg fel var man helt ute och cyklade. Det är ju den sparringen man skulle vilja ha dagligen, men som är så svår att få. Jag kände mig i alla fall inte helt bortblåst på banan.

Du har ju även flyttat till Uppsala för att få mer tid till att träna?

- Ja, jag har mycket tid nu till träning och jag tränar mycket. Men jag tror mer på kvalitet än på kvantitet. Inom tennisen trodde alla att kvantitet var grejen, men för mig har det gett mer att göra rätt saker i 1,5 timme istället för att stå där sex timmar halvdant.

 

Skaermavbild 2017 11 27 Kl 134005

Både på SM och i Masters coachades Windahl och Vasquez av Andreas Ehrnvall. Något som Windahl hyllar.

 

 

Till helgen väntar säsongens sista tävling för Windahl, som blir en avslappnad historia i Uppsala där han ska spela tillsammans med Andreas Ehrnvall. Ehrnvall fungerade som coach åt Windahl och Vasquez på både SM och i Masters – vilket Windahl menar betydde massor.

- Andreas har varit en jättestor hjälp och ska ta åt sig av vinsten lika mycket som oss. Det hoppas jag att han känner. Det är hur skönt som helst att ha honom vid sin sida. Det har en lugnande effekt på oss. Han säger vad han tycker och han säger det simpelt. ”Sätt in bollen då”, ”gå för smasharna då”. Även om han inte är utbildad tränare och kan allt om padel har han ett jävla spelsinne och kan det taktiska och psykologiska. Både jag och Simon är så imponerade av honom.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk