Annons
Img 9014
Artikel

Skrällparet: "Vi ska ta oss till VM"

Göteborg Finalplatsen på SM var ett genombrott som verkligen ruskade om Padelsverige. Nu ska Pierre Bonfré och Viktor Stjern visa att skrällen inte var någon tillfällighet. Trots att de snart kommer bo i olika städer.

I helgen inleds tävlingssäsong på allvar när stora delar av svenska eliten åker till Halmstad för Scandic Open.

Pierre Bonfré och Viktor Stjern är kanske på förhand det allra mest spännande laget, göteborgarna som lyckades ta sig till SM-final under sin allra första tävlingssäsong. Trots att de samtidigt höll igång en seriös tennissatsning.

Det är en snudd på osannolik prestation.

Ja, hur är den egentligen möjlig?

- Jag vet faktiskt inte. Vi har ju aldrig haft någon coach eller tränare heller. Men vi älskar att tävla och har känt varandra sedan vi var åtta år. Dessutom älskar vi padel. Vi har lärt oss mycket av att titta på Youtube och kan prata och analysera sporten hur länge som helst, säger Bonfré.

Ja, det är väl lika bra att vi tar historien från början. Bonfré och Stjern är jämnåriga och stötte på varandra på tennisbanan i Göteborg när de var ungefär åtta år. Sedan följdes de åt upp i åldrarna.

Img 9261

Viktor Stjern och Pierre Bonfré lärde känna varandra i sex års ålder och är än i dag bästa kompisar.

 

- Vi var etta och tvåa i Göteborg och tillhörde de fem bästa i Sverige i vår ålder, säger Bonfré. Vi har också varit bästa kompisar i alla år och hänger fortfarande mycket med varandra.

Via några kompisar i GLTK upptäckte de padeln och efter ett lyckat stegspel i Göteborg kände de sig sugna att åka ut och tävla.

- Det är ju det vi gillar med idrott, att tävla och mäta sig. Träning är mest ett nödvändigt ont för att få tävla. Vi kände att vi snabbt var i toppskiktet i Göteborg och ville helt enkelt testa hur bra vi var, säger Bonfré.

Första tävlingen blev en B-klass i Helsingborg, för ganska precis ett år sedan. Den vann de. Samma sak med tävlingen därefter.

Men trots att de radade upp segrar i B-klasser fick de på grund av rankingsystemet vänta ända till hösten på chansen att få spela A-klass, en SPT-challenger i Malmö i september. Då blev det förlust i finalen mot det finska paret Juuso Tapanainen och Mikko Hermans. Men det hade faktiskt en ganska logisk förklaring.

- Vi hade en tid satsat väldigt hårt på tennis för att vi skulle spela student-OS i Taipei. Vi kom tillbaka till Sverige dagen innan tävlingen, vilket kanske inte var helt optimalt.

Men till SM hann Bonfré och Stjern träna padel ordentligt och hur det äventyret slutade vet vi. Det oseedade paret slog ut tre svenska topplag innan de till sist fick ge sig i finalen mot Daniel Windahl och Simon Vasquez.

- Vi kände nog att vi skulle hänga med hyfsat spelmässigt. Men att vi gick så långt var över förväntan. Samtidigt var det små marginaler och vi vann flera tuffa tresetare. Samtidigt är vi bra i de lägena, vi har en bra inställning och gillar när det bränner till. Det är inte alla som gör det. Sen är det faktiskt en jäkla styrka att spela med någon man känt sedan man var sex år, säger Bonfré.

Med resultatet följde massor av beröm. Det var som om svensk padel hade fått sina nya ”golden boys”.

- Folk var nog mer överraskade än vad vi själva var. Vi visste att chansen fanns. Men nu gäller det att visa att det inte var någon engångsföreteelse. Vi fick också mycket komplimanger för vårt sätt att spela, men själva vet vi att det fortfarande finns massor att utveckla. Vi har nog varit bra på att dölja våra svagheter.

Vad har ni egentligen för tankar och mål inför 2018?

- Vi vill spela VM för Sverige. Det skulle vara ett riktigt roligt äventyr och det känns nästan löjligt att inte ha det målet.

Vänsterhänte Bonfré berättar att det är ett mål i sig att spela mer padel under 2018 och att både han och Stjern är beredda att trappa ner på tennisen för att kunna ta landslagsplatser.

Den resan startar nu i helgen i Halmstad.

Precis som i SM går Bonfré och Stjern in oseedade i turneringen. Redan i första matchen väntar seedade Tobias Blixt och Husein Mehmedovic.

- Det känns riktigt kul att börja tävla och få ett svar på var vi står någonstans.

Hur har tiden efter SM sett ut för er?

- Tyvärr har det inte blivit så hemskt mycket padel. Vi spelade båda elitserien i tennis där GLTK slutade trea. Men på slutet har vi tränat ganska bra så det känns som om vi borde hålla en ganska bra klass.

2018 innebär dock en stor förändring för paret. Både Pierre Bonfré och hans sambo är precis färdigutbildade läkare och kommer nästa vecka att flytta till Ljungby för en 21 månader lång AT-tjänstgöring.

- Det gör ju att jag och Viktor tappar sparringen ihop. Men för mig personligen innebär det nog mer padel. Jag kommer ha hyfsat nära till både Växjö och Halmstad och det verkar inte finnas så mycket annat att göra i Ljungby. Samtidigt tycker såklart Viktor att det är tråkigt att jag drar iväg.

Slutligen: vem vinner en tennismatch mellan dig och Viktor?

- Hahaha. Med risk för ett subjektivt svar så svarar jag mig själv.

Johan Håkansson

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Skaermavbild 2019 01 30 Kl 213617
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping