Annons
Skaermavbild 2018 03 26 Kl 123604
Artikel

Råden som vände hela finalen

Helsingborg Finalen var på väg att bli en mardröm för favoriterna. Då fick de lugnande och stöttande råd – vilket vände allt. ”Det betydde jättemycket”, säger Daniel Windahl.

Daniel Windahl och Simon Vasquez kom till Evopros Masters direkt från sitt WPT-äventyr i Badalona och gick in i tävlingen som en favorit med vissa frågetecken runt sig.

Men det de visade i de första omgångarna imponerade oerhört.

De började med att faktiskt förnedra Hollands ettor Peter Bruijsten och Bernt Boers. Det var ett möte som hade utmålats som en helt öppen historia och något som teoretiskt skulle kunna vara en avgörande match i ett VM-kval. Men svenskarna körde över holländarna totalt och vann med 6-0, 6-1.

- Definitivt en av våra bästa matcher någonsin. Det var trippelt så bra som det vi lyckades prestera i Badalona, sa Windahl efteråt.

Sedan rullade det på. Reprisen på SM-finalen mot Viktor Stjern och Pierre Bonfré blev spel mot ett mål. Samma sak i semifinalen mot tävlingens utropstecken Pablo Figueroa och Staffan Falkenström.

Img 9888Fyra fantastiska spelare gjorde upp om finalen: Simon Vasquez, Daniel Windahl, Christoffer Sonesson och John Larsson. Foto: Johan Håkansson

Så när finalen mot John Larsson och Christoffer Sonesson började med ett break till Windahl och Vasquez såg det ut att gå som vanligt. Den ostoppbara maskinen bara malde på.

Men då började saker hända. För första gången under hela turneringen hamnade Windahl och Vasquez i svårigheter. Sonesson och Larsson lyckades sätta favoriterna i tuffa val och tvingade fram en rad misstag – främst från Windahl.

- Jag fick hybris helt enkelt och missade viktiga poäng. De spelade så kompakt och disciplinerat och då började vi bli breakade.

Img 9849När stöttning behövdes som mest fanns Pablo Figueroa till hands. Han sade de ord som Vasquez och Windahl behövde höra för att vända finalen.

 

Sonesson och Larsson gick upp till 5-2 och det lag som sett så självsäkert och oövervinnerligt ut såg plötsligt rejält skärrat ut.

I sidbytet gick då Pablo Figueroa fram till paret och tog på sig en coachroll. Figueroa är lagkamrat med Vasquez i Ryska posten och dessutom kusin.

Det var exakt vad Windahl och Vasquez behövde.

- Pablo sa åt oss att spela med mer energi. Vi var för avvaktande. Han ville att vi skulle ta över den mentala biten på banan, säger Vasquez.

Om det hjälpte? Det kan ni vara helt lugna för. Windahl och Vasquez började knyta nävar, skrika ut sin glädje över vunna poäng och sluggade sig in i matchen.

- Det är alltid skönt att ha någon att prata med, särskilt någon som kan mycket om den mentala biten, säger Windahl.

2-5 blev 5-5 och sedan seger i tiebreak.

Därefter fanns det inget som kunde stoppa paret. I andra set var de helt enkelt för bra och segern i Evopros Masters var lika solklar som välförtjänt.

Img 9877Visst anar vi en viss glädje och lättnad i den här kramen. Vasqeuz och Windahl fick sin bekräftelse om att de är på rätt väg.

 

- En väligt nyttig tävling. Vi jobbar ju hårt varje vecka för att bli bättre och vi har höga mål. Men vi måste ta det steg för steg, säger Vasquez.

- Jag är faktiskt förvånad att det stämde så pass bra. Jag var beredd på mer motgångar, men vi spelade så bra hela turneringen, säger Windahl.

Nu har paret vunnit SM, Masterslutspelet och Evopros Masters (som utmålades som den bästa SPT-turneringen hittills). Det är otroligt starkt och visar att de verkligen dominerar svensk padel just nu.

Och deras padel blir bara bättre och bättre.

- Vi blir bredare i vårt spel och kan spela på flera olika sätt nu. Vi kan switcha av och på vår tennispadel. Vi kan spela med mycket power, men kan även variera oss nu, säger Vasquez och får medhåll av sin partner.

- Nu kan vi bygga upp poängen istället för att chansa. Det gör att vi har mycket färre unforced errors. Vi är lugnare i hörnen. Jag ser att Simon är lugn och då får även jag harmoni.

De pratar om harmoni i det lugna spelet och att behärska olika situationer av spelet. Att inte alltid vara laget som drar upp tempot.

- Vi har utvecklat och lärt oss olika slag från olika positioner. Det ger oss även fler taktiker. Tidigare hade vi bara en: full fart framåt. Nu har vi en plan A, men även en plan B och en plan C.

Något som de tackar sina padelcoacher Dani Dios och Marcela Ferrari för. Det är där de fått insikten att deras rock n roll-padel bara räcker till en viss nivå.

Segrarna vill dock ge en stor eloge till finalmotståndarna Sonesson och Larsson.

Img 9838Christoffer Sonesson hade en jobbig säsong 2017 med skador. Nu är han stark igen och spelar lysande padel.

- Vi mötte dem i Mastersslutspelet och även dom har utvecklats mycket. Och det är fantastiskt bra. Det betyder ju att man inte alltid behöver åka till Spanien för att få bra träning. Det kan räcka med Skåne också, säger Vasqeuz.

Segern i Helsingborg tar de som en bra bekräftelse på att de är på rätt väg.

- Men alla ska veta att det är lång väg kvar. Vi såg padeln i Badalona och förstår att vi har en lång resa att göra. Vi tar med med stor ödmjukhet, säger Vasquez.

Img 9889Fyra spelare som bjöd publiken på en riktigt bra padelshow.

Och äventyret går vidare. Efter en turnering i Skåne (båda kommer härifrån) inför släkt och vänner väntar nu ett nytt WPT-äventyr.

Denna gång i Alicante.

Johan Håkansson

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping