Ordföranden om Zlatan, ungdomarna och framtiden

Novy Karlsson i stor intervju om vart svensk padel är på väg.

I går publicerade Padelfeber en krönika som tog upp frågan om vart svensk padel är på väg. Det är så många spännande saker som händer nu och ingenting tyder på att tempot kommer att avstanna – snarare tvärtom. Med Zlatan Ibrahimovic på ingång kan sporten få en explosion som vi inte har förberett oss för.

Därför behöver det startas en debatt redan nu kring viktiga frågor.

Inom svenska padelförbundets styrelse följer man utvecklingen noga och gör vad man kan för att hinna med.

Novy Karlsson berättar att han själv studerat bokningarna av padelbanor på Matchi. Och även om siffrorna inte är någon exakt vetenskap är de minst sagt intressanta.

Ser vi till antalet användare som bokat padel så har det från 2014 till 2016 ökat från 900 stycken till 10 500. En ökning på drygt 1 100 procent.

Och när det gäller antalet bokningar så var ökningen under samma period 8 200 till 48 700. En ökning på nästan 600 procent.

Skaermavbild 2017 10 31 Kl 183606

Förbundets uträkningar. Vi väntar med spänning på siffrorna från 2017.

 

- Jag väntar på att sammanställa 2017 och jag gissar att det har skjutit iväg rejält nu. Det kommer bara blåsa till, säger Novy Karlsson.

Ja, vad tror du egentligen om padelns utveckling? Vart är vi på väg?

- Om vi i dag är cirka 25-30 000 spelare så kommer vi säkert vara 100 000 om några år. Jag tror vi är där golfen var när den exploderade, både entreprenörsmässigt och spelarmässigt. Men den här resan kommer gå fortare på grund av enkelheten.

Novy Karlsson säger att förbundet har ett stort fokus på ungdomssidan, att entreprenörerna ska bilda föreningar med ungdomsverksamhet, att förbundet ska kunna stötta sådana satsningar och att man hela tiden ser till framtiden.

- Vi ska inte göra samma misstag som golfen gjorde. De såg kortsiktigt när det gick som bäst och började säga nej till folk. Plötsligt en dag stod de där och undrade var ungdomarna var någonstans.

Karlsson säger att just ungdomsverksamheten är förbundets mantra, och att förbundet sedan ska stötta med utbildade rikstränare.

Dessutom tror han att padeln även fortsättningsvis kommer att tjäna på spelare som konverterar från tennisen.

- Vi är ju historiskt starka inom tennisen. Kan vi fortsätta att ta del av den kunskapen kommer vi ha en bra resa. Och att padel lockar duktiga spelare som kanske ser en snabbare väg mot eliten.

Med tanke på ungdomssatsningen säger Karlsson att förbundet ännu inte givit upp tanken på ett junior-SM innan året är slut.

- Vi undersöker det, vi verkar för det och vi vill det. Jag hoppas att det går, säger han.

Känner du att förbundet hänger med i den snabba utvecklingen?

- Nja, det har ju att göra med huvuden och resurser. Men vi försöker bygga en organisation och en plattform som kan hantera alla önskemål och krav. Alla vill göra jättemycket och vår utmaning nu är att vara transparenta och att folk får förståelse för vår verksamhet.

Karlsson ser en framtid inom förbundet med fler kommittéer och utskott, där styrelsen mer blir ett beslutande organ.

Hur ser du på att Zlatan blir en padelaktör?

- Det är medialt det bästa som kunde hända sporten. Och om han med hela sitt varumärke tror på det här så kommer det betyda mycket. Det är magiskt för sporten. Tänk på allt det ger med sig, inte minst när det gäller att attrahera ungdomar.

Novy Karlsson berättar också att förbundet fått massor av förfrågningar från företag som vill vara med på resan och att det inom snar framtid lär behövas betydligt fler personer som jobbar med förbundsfrågor.

Krönikan igår skapade också en liten debatt på Facebook där flera padelaktörer gav sin syn på framtiden.

Luis Miguel Perez Alonso, som jobbar åt Trafik & Fritid, skrev:

”Vi måste förbereda oss nu inför framtiden. Förbundet framför allt. Det känns redan i dag att de privata investerarna och förbundet inte växer ihop, vilket kan leda till exakt samma problem som i Spanien där det slutade med två helt olika organisationer”

Andreas Ehrnvall, Padelparners, skrev:

”En avgörande faktor blir att vi så snabbt det bara går kommer med i RF så vi hallägare kan börja satsa på barn och ungdomar…. Sen tror jag att det kommer bli viktigt att vi hallägare inte bara ser varandra som konkurrenter utan hjälper varandra med tips och idéer.”

Fler inlägg hittar ni på Padelfebers Facebooksida.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk