Annons
Skaermavbild 2018 03 13 Kl 144559
Reportage

Nu börjar äventyret för mästarna

Badalona, Spanien. I morgon sätter sig Simon Vasquez på planet till Barcelona för sitt livs första World Padel Tour-äventyr. På plats väntar redan partnern Daniel Windahl. ”Nu börjar vår satsning på allvar”, säger Vasquez.

Svenska mästarna Vasquez och Windahl har bestämt sig för att ge padeln en rejäl chans och då är siktet högt satt. I den satsningen är ”bäst i Sverige” bara ett delmål. Paret vill betydligt högre än så.

Vägen dit går via riktigt hård träning – både i Sverige, men främst i Spanien. Vasquez har precis kommit hem från en resa till Marbella där han tränade under landslagskaptenen Daniel Dios.

- Dios fungerar som min huvudtränare nu. Jag tänker åka till honom ungefär en gång i månaden och jag har en enorm tillit till hans kunnande och till det han säger. Sedan har Dios en dialog med Mattias Mikulski, som fungerar som min tränare här i Sverige, så att jag hela tiden tränar på rätt saker.

Skaermavbild 2018 03 13 Kl 144450Simon Vasquez tränas nu av förbundskaptenen Dani Dios. En gång i månaden åker han till Marbella.

Samtidigt har Daniel Windahl varit två veckor i Barcelona och tränat under den ansedda tränaren Marcela Ferrari. Windahls vistelse har varit rena drömmen för en hårt satsande padelspelare. I tisdags fick han träna med världsettan Fernando Belasteguin, något som ”Bela” själv delade på sin Instagram. Och i morgon väntar ett pass med båda världsettorna ”Bela” och Pablo Lima.

Skaermavbild 2018 03 14 Kl 140651Daniel Windahls padelliv är ganska okej just nu. I tisdags tränade han med världsettan Fernando Belasteguin. Vilket väntar även i morgon.

- Och när jag kommer ner så ska de försöka styra upp en riktigt bra sparringmatch på fredag, säger Vasquez.

På lördag börjar nämligen äventyret. Vasquez och Windahl har fått ett wild card till sitt livs första WPT-tävling. Platsen är Badalona utanför Barcelona.

- Redan när vi bestämde oss för att satsa var WPT målet. Ska man satsa kan man lika bra satsa fullt ut. Och det finns ju knappt några tävlingar i Sverige. Vi söker nya utmaningar.

Årets första WPT-tävling i Katalonien blir inte den enda.

- Vi ska köra flera stycken. Målet är att spela så många vi kan. Vi kommer lägga större krut på WPT än på tävlingar i Sverige. Spelar man kvar här så utvecklas man inte så mycket, säger Vasquez.

Marciela Ferrari, som till vardags är coach åt världens bästa par ”Bela” och Lima, har lovat att coacha svenskarna under turneringen.

- Bättre coach är nog svårt att hitta. Och jag hoppas att hon får in det taktiska i vårt spel.

Windahl och Vasquez vann SM och nådde positionen ”bäst i Sverige” genom en hyperaggressiv spelstil, där de gärna lobbade och rusade på nät. Nu befinner sig paret i en fas där de måste bredda sin padel. De måste lära sig nya slag och hitta fler sätt att spela på.

Skaermavbild 2018 03 13 Kl 144559I Sverige ansvarar Mattias Mikulski för Simon Vasqeuz träning. Mikulski och Dani Dios har en tät dialog för att Vasquez ska träna på rätt saker.

- Vår offensiv håller hög klass. Men försvarsspelet, herregud. Ser man spanjorerna är de på en helt annan nivå. Vi måste skaffa fler vapen och lära oss mycket padel. Det är en sak att spela i snabba inomhushallar med lågt tak, men är takhöjden högre och banorna långsammare krävs det fler kort att kunna slänga fram.

Vad har ni för mål med helgen?

- Jag hoppas få storstryk. Vi har inte riktigt åkt på det ännu. Jag vill få storstryk av taktiskt riktigt skickliga spelare som klarar att dra ner tempot och som hittar våra svagheter. Jag vill smaka på den delen av padeln för att sedan kunna utveckla mig.

Skaermavbild 2018 03 13 Kl 144524Vasquez under ett träningspass tillsammans med WPT-spelare Caye Rocafort.

 

Både Windahl och Vasquez är fullt medvetna om vad som krävs för att kunna nå nya nivåer. Det är att träna med och tävla mot spanjorer. Att få andas elitluften, att se och lära på plats.

- Sedan får man se hur lång tid vi behöver för att slå oss in i en huvudturnering. Men redan nu i helgen går jag in med mentaliteten att vi ska vinna varenda match.

Kan du berätta lite om ditt samarbete med Dani Dios?

- Han är en grym tränare och ska hjälpa mig att finslipa min padel. Jag känner mig trygg med honom och gör som han säger. Det är så många taktiska delar som jag inte tänkt på. Hur man ska tänka och varför. Vad man ska göra på banan. Jag kommer ju från tennisen och har den bollträffen, men den är inte alltid optimal för padel.

- Jag är tacksam mot mitt team Ryska Posten och till Good to great som ger mig möjlighet att göra den här satsningen.

Vasquez ställde upp i en tävling nyligen i Marbella där han spelade tillsammans med Calle Knutsson, som bor i Granada. De gick till semifinal där de tvingades lämna W.O på grund av hemresa.

Hur bra var Calle nu? Går det att jämföra med Windahl?

- Calle var bättre än jag någonsin sett honom. Han är så lugn på banan, även i högt tempo. Både han och Windahl är riktigt bra, alltså. Men Windahl är lite mer offensiv.

Efter WPT-äventyret åker paret till Helsingborg som knappa favoriter i årets första tävling på Swedish Padel Tour.

Johan Håkansson

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping