Norrländsk kritik mot höjda licensavgifter

Ett förslag från Norrland: att baka in tävlingslicensen i medlemsavgiften. På så sätt kan alla medlemmar spela sanktionerade tävlingar.

 Priset för tävlingslicens höjdes från 200 kronor till 400 kronor, något som röstades igenom av medlemslubbarna själva vid årsmötet.

För de som tävlar ofta kanske inte summan har någon större betydelse, men så ser det ju inte ut överallt i Sverige.

I Norrland har förändringen väckt reaktioner och nu har tre klubbar pratat ihop sig om att försöka få till en förändring.

Pär Dalhägg, Luleå, Jens Nilsson, Piteå, och Patrik Hedin, Umeå, säger att den nya avgiften riskerar att slå hårt mot Norrlandspadeln.

- Här kanske spelare tävlar en eller två gånger per år. Nu kommer det bara bli ännu svårare att få spelare att lösa licens och det känns inte som rätt väg att gå, säger Pär Dalhägg som framför allt tror att det blir ännu tuffare att fylla damklasser.

- För att spela en tävling ska du lösa medlemskap i en förening. Sedan licensavgift och därefter avgift till tävlingen. Det blir över 1000 kronor, säger Jens Nilsson.

Trion har i stället ett förslag som de tror mycket på och som de planerar att göra till en motion.

- Vi vill att medlemsavgifterna i föreningarna höjs med till exempel 100 kronor och att licensen då ingår. På så sätt kan alla medlemmar spela sanktionerade tävlingar och har därmed en försäkring. Det ger ett helt annat urval av spelare, säger Jens Nilsson.

Han kommer själv från tennisen och har upplevt problemet med få licensierade spelare.

Pär Dalhägg:

- Än så länge är det ju bara Luleå i Norrland som arrangerat sanktionerade tävlingar. Med vårt förslag skulle det bli betydligt lättare att få spelare från Piteå, Umeå och andra Norrlandsstäder att ställa upp i våra tävlingar.

- Det borde även vara bra gentemot RF att visa hur många licensierade spelare vi har. Det borde även då gå att öka antalet sanktionerade tävlingar drastiskt, säger Nilsson som även menar att det blir en vinstaffär för förbundet.

Pengar som de gärna skulle se till fler tränarutbildningar – och utbildningar för tävlingsledare.

- Just nu finns det väl inga utbildade tävlingsledare, vilket är en brist. Det är svårt att efterleva ett regelverk om man inte har utbildning. Tänk hur stort padel är redan nu. Det spelas redan om ganska rejäla prispengar. Och det kommer bara bli större. Förr eller senare händer det något rejält och då behövs det utbildade personer, säger Patrik Hedin.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk