Marcela har drömjobbet - coach åt Bela och Lima

Hon är en av världens bästa tränare. I sju år har hon varit headcoach åt Fernando Belasteguin. För första gången någonsin besöker Marcela Ferrari Sverige.

I Spanien är Marcela Ferrari ett aktat namn. Vilket inte är så konstigt. De senaste fyra åren har hon varit headcoach åt både ”Bela” och Pablo Lima, världens i särklass bästa lag.

- Jag har världens bästa jobb, säger hon och skrattar.

Hur fick du jobbet?

- Bela och jag känner varandra. Och för sju år sedan skickade han ett email till mig och frågade om jag ville bli hans tränare. Vi kom överens om att prova en månad. Om båda var nöjda efter den månaden skulle vi fortsätta.

Hur är det att träna Bela och Lima?

- Det är lätt. Det är det bästa jobb man kan ha. Men att världens bästa herrspelare skaffade en kvinnlig coach var lite problematiskt i början. Det är inte så vanligt och det blev mycket snack om att vi var älskare. Vilket jag och Bela skrattade gott åt. Vi är som syskon. Bela är som en bror för mig.

Vad är utmaningen att träna världens bästa par?

- Vi sätter upp mål tillsammans och jobbar mot de målen. Jag har nog varit nyttig för dom.

Varför är Bela världens bästa spelare?

- Hans smarthet och tävlingsinstinkt. Han får aldrig nog av att vinna. Under de sju år jag tränat honom har hans hunger bara blivit större för varje år.

Skaermavbild 2018 02 17 Kl 201148Marcela Ferrari med sina adepter: Pablo Lima och Fernando Belasteguin.

Marcela Ferrari föddes i Argentina, men flyttade till Barcelona redan som femåring. I dag anses hon vara en av världens absolut bästa tränare, något som Sverige nu ska dra nytta av via ett samarbete.

Hennes besök i Uppsala är första gången hon är i Sverige och i fredags fick landslagsspelarna Anton Andersson och Daniel Windahl chansen att träna med Marcela. Båda var riktigt imponerade efteråt.

- Jag är fortfarande mör i huvudet, säger Windahl. Hon var väldigt inspirerande och pratade mycket om träffen på bollen, att man alltid ska försöka träffa den flackt, men följa efter den med slice. Något som jag blev förvånad över är att träffen ska vara i kroppslinje och inte framför kroppen, vilket jag alltid fått lära mig inom både tennis och padel.

Även Anton Andersson fick råd om volleyspelet.

- Men hon ville inte ändra något. Hon la fram det som grejer man kan testa. Hon var väldigt tydlig med att om man inte tycker om det eller tror på de tips hon gav så ska man bara glömma det.

Marcela Ferrari var i alla fall nöjd med vad hon fick se.

- Jag älskar dom verkligen. Härliga personer och nivån överraskade mig faktiskt. De har en stor potential men det finns plats för förbättringar. De måste förstå att det är padel de tränar och inte tennis.

Tanken är att svenska spelare ska kunna åka till Barcelona i framtiden och få träna med toppspelare under Marcela Ferrari. En första resa är planerad redan i mars.

- Min förhoppning är också att Marcela ska komma hit en längre tid. Kanske stanna en hel månad. Jag ska övertyga henne om det, säger Andreas Ehrnvall som lockat hit topptränaren.

Vi pratar lite om padelns utveckling, hur spelet blir hårdare och snabbare men kommer också in på vad Marcela tyckte att Argentina gjorde fel.

- Sporten var verkligen stor där på 90-talet och de bästa spelarna var superkändisar. Men då blev det för mycket buissiness. Det byggdes banor överallt och folk såg padel mer som en affärsverksamhet än en sport. Dessutom var banorna farliga och skadorna många. Så när padel började bli riktigt stort i Spanien valde många argeninska spelare att flytta dit. I Argentina hade sporten blivit sönderexploaterad.

Vad har du för råd att ge Sverige?

- Att padel inte bara ska bli en trend. Vitigast är att det byggs banor och att det är proffs som älskar sporten som bygger.

 Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk