Löddes succé: "Vi har knäckt koden"

Många barn till en låg kostnad. Det har varit hemligheten till succé för Lödde Padel Clubs barnsatsning.

Ända sedan padeln slog igenom i Sverige har det varit en debatt kring barn- och ungdomspadel. Även förbundet har frågan högt på sin dagordning: hur ska klubbarna få in fler barn i padelträning?

Ekvationen är inte helt enkel att få ihop, eftersom hallarna är kommersiella och måste få in banhyror.

Men i Löddeköpinge har man lyckats. Lödde Padel Club sparkade igång sin barnträning i Sportcenter Syd så sent som i höstas. I dag har man 70 barn i träning med tio ledare. Dessutom har klubben en kö på ungefär 30 barn.

Vad är hemligheten?
Per Carlsson, ordförande, säger att han tror att Lödde Padel Club knäckt koden:

- Det gäller att få så många som möjligt att hålla på för en så liten peng som möjligt. Då måste man få in fler barn på varje bokad padeltimme. Vi hyr banorna till fullt pris, men vi använder ytorna väldigt effektivt. Vi har även möjlighet att använda ytor utanför banorna.

Skaermavbild 2018 03 12 Kl 160342Lödde använder mycket minitennisnät för att maximera ytorna.

Lödde tar endast 600 kronor per termin för varje barn. Det innebär padel en gång i veckan.

- Det gör att fler får prova på det. Vår utmaning blir sedan när de blir lite äldre och bättre. Då måste man nog ha en bana för fyra spelare.

Per Carlsson säger att intresset för barnträning i Lödde varit enormt och att de med lätthet hade kunnat hyra fyra banor två gånger i veckan.

- Som det är nu bromsas vi faktiskt av tillgång till banor.

Skaermavbild 2018 03 12 Kl 160327Alla barn får låna utrustning och kostnaden är endast 600 kronor per termin.

I en framtid vill han gärna se kommunala banor, men inser också att det finns en intressekonflikt.

- Alla skulle inte bli överlyckliga. Det vore ett hot mot hallägarna och det är privata initiativ som drivit sporten framåt. Men jag hoppas att sporten kan jobba ihop med hallägarna och hitta bra samarbetsformer.

Tio ledare imponerar, har det varit svårt att hitta?

- Nej, det kan jag inte säga. Det har varit hur lätt som helst. Har du barn i verksamheten, då vill folk sponsra och engagera sig. Och vi kan inte ha Andreas Pålsson som tränar barnen. Det måste vara föräldrar som gör det ideellt, men som har utbildning.

- Jag kommer ju från handbollen och jag måste säga att det varit lättare att få tag på ledare inom padeln.

Skaermavbild 2018 03 12 Kl 160353Lödde har 70 barn i träning som sköts av tio utbildade föräldrar.

Per Carlsson tror att klubben kan bli i princip hur stor som helst med uppemot 300 aktiva inom ett par år. Problemet, som han ser det, är enbart tillgång till banor.

Peter Kristersson är ungdomsanvarig i Lödde och lite av arkitekten bakom Löddes framgångsrika ungdomssatsning.

- Min tanke var att om vi skulle kunna etablera padeln i Lödde måste vi ta barnen ett år innan de andra, etablerade sporterna, säger han.

Det började med att hans egen som och kompisar från dagis började spela i maj förra året. Sedan byggdes verksamheten på.

- Det är ju inte bara padel. Det är allt med racket och boll. Mycket koordinationsträning. Vi kallar det faktiskt för padel och boll-skola.

Lödde har delat in barnen i två grupper. En grupp med barn 4-10 år. Nästa grupp 11-15 år.

- Vi har dessutom köpt in utrustning, så barnen får låna racketar och bollar. Och vi har nog prövat alla bollar som finns. Nu har vi fastnat för en boll som Head och Tretorn har. Ett mellanting mellan tennis. och skumgummiboll som studsar lagom.

Peter Kristersson ser gärna att Lödde blir en modell som andra klubbar kan titta på. De har utan sponsorer lyckats få ekonomi i sin barnsatsning, utan att det ens är dyrt för barnen att spela.

- Vi ville visa Padelsverige att det går. Nu tar vi 1 450 spänn per år, inklusive medlemsavgift. Och vi har köpt in jättemycket grejer: bollar, bollrör, bollkorgar, olika typer av racketar. Med så många betalande barn gör vi ändå en bra ekvation.

Skaermavbild 2018 03 12 Kl 160420Lödde Padel Club ser en framtid där banorna inte räcker till för deras verksamhet.

Även Peter ser en fara inom en framtid att antalet banor är för få för klubbens barn- och ungdomsträning.

- Det är vårt stora dilemma. Det är lite som golfen var på 90-talet.

Eftersom det inte finns någon direkt erfarenhet av barnträning i Sverige får de tio tränarna vara kreativa och uppfinna mycket övningar själva.

- Det får inte vara för svårt för barnen. Det gäller mest att aktivera dom så mycket som möjligt och att de ska ha roligt tillsammans. Sedan övar vi en del koordination och stegisättningar som liknar padeln.

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk