Showen är över - nu är det allvar

Sverige fick njuta av att möta superstjärnor utan press. Nu väntar kvartsfinaler. Vinna eller försvinna.

Paquito Navarro är exakt vad padelsporten behöver. Han är Spaniens älskling, spelar underhållande, är oerhört omtyckt – och försöker faktiskt lära sig engelska. Han tar sig tid med alla och skämtar och charmar. En idol.

När generationen med Bela, JMD och de andra i 40-årsåldern är på väg ut är det Paquito som ska sälja sporten till den nya världen.

Så fort han satte sin fot i Club de Tenis Estoril förändrades hela atmosfären. En av sportens verkliga superstars hade anlänt, direkt influgen från WPT i Buenos Aires och då förstod vi alla att nu börjar det bli allvar.

Det gäller Spanien – men i allra högsta grad Sverige.

Svenska herrarna fick den stora äran att avsluta gruppspelet mot just Spanien och det var en stor upplevelse. Att i ett mästerskap få stå öga mot öga med de spelare man normalt följer på Youtube från WPT ger så mycket.

Jag tänkte mycket på Calle Knutsson i går. 20-åringen från Båstad som flyttat ner till Granada för att verkligen ge padeln en chans. Jag brukar kalla honom för Sveriges Paquito. Nu fick han möta originalet och han gjorde det faktiskt fantastiskt bra. Vilken upplevelse det måste ha varit för honom. 

Skaermavbild 2017 11 16 Kl 074744

Calle Knutsson - Sveriges Paquito.

 

Calle njöt av fulla drag och spelade stundtals fantastiskt.

Det tyckte jag faktiskt att alla svenskar gjorde. De tog lagmatchen på helt rätt sätt och spelade med lust och mod och gjorde tre riktigt bra matcher.

Jag pratade lite med Bobby Seger och Andreas Pålsson som fick oturslotten att tvingas stå över den lagmatchen. Det var av säkerhetsskäl. De blir viktiga i dagens kvartsfinal och kaptenerna ville spara dem, men själva hade givetvis mer än gärna spelat mot världsstjärnorna.

De som imponerade mest på mig var Calle Knutsson och Daniel Windahl. Men även Anton Andersson och Ola Brodén. Deras första set mot Aday Santana (16 i världen) och Alejandro Ruiz (26 i världen) är nog det bästa jag sett dem spela sedan SM-finalen 2016. De förlorade setet med 6-4 och bjöd på en fantastisk padelunderhållning.

Det är exakt det spelet och den inställningen till match som behövs för att Sverige ska kunna rubba urstarka Portugal i kvartsfinalen.

Svenska damerna missade gruppsegern med minsta möjliga marginal. I den avgörande matchen mot Italien förlorade Antonette Andersson och Anna Svedenhov med 4-6 i avgörande set i en match som var så underhållande och dramatisk att den nästan förtjänar att bli en klassiker.

Förlusten innebar att Sverige på damsidan ställs mot Frankrike. En match som blir väldigt tuff – men absolut inte omöjlig. Matchen börjar 15.00 svensk tid.

Herrmatchen mot Portugal börjar 19.30 svensk tid och avgörs på centercourten. Det blir en härlig upplevelse. Hemmanationen har ett stort läktarstöd och dessutom livestreamas dessa matcher av arrangören, vilket innebär att jag själv slipper filma och förlita mig på ett svajigt internet.

Skaermavbild 2017 11 16 Kl 074655

Portugals Diogo Rocha och Miguel Oliveira blir ingen lätt nöt att knäcka för Sverige. Rocha är rankad 65 i världen. Oliveria 86. 

 

Så här långt har Portugal imponerat oerhört och framstår allt mer som det enda land som verkligen tagit upp en jakt på Spanien som stormakt. De har flera spelare på WPT-rankingen, ett starkt förbund i ryggen och många spelare att ösa ur.

De svenska laguppställningarna är än så länge hemliga och på damsidan är det väldigt svårt att gissa hur Dani Dios tänker ställa upp laget. Han har testat runt lite bland uppställningarna och det är bara att hoppas att han nu hittat den bästa möjliga konstellationen.

Skaermavbild 2017 11 16 Kl 075015

Emmie Ekdahl fick chansen mot Italien. Ny chans mot Frankrike?

 

Även herrlaget blir lurigt. Där har Dios hållit sig till fasta par än så länge. Och med tanke på hur det sett ut hittills borde Pålsson/Seger och Brodén/Andersson ha bra chanser att få spela. Men jag vågar faktiskt inte gissa.

För jag har samtidigt svårt att se att Dios tänker bänka någon av Calle Knutsson och Daniel Windahl. Vi får avvakta tills lagen släpps.

Det hade varit en variant att spela dem tillsammans - men då hade jag gärna sett att de fått testa det innan. En chans som försvann när Windahl drabbades av matförgiftning i veckan.

Det är givetvis en stor dag när Sverige ska spela kvartsfinaler på både dam- och herrsidan.

Nu är det som sagt allvar. Vinna eller försvinna. Nu kör vi!

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk