KRÖNIKA: Kan övriga Sverige nå ifatt Skåne?

Skåne dominerar svensk padel. Det har med historia och kultur att göra. Och det blir inte lätt för övriga Sverige att hinna ikapp.

Traditionens makt är enorm inom idrotten. Det ser vi överallt. De som startar först och skapar en kultur först får ett försprång som är oerhört att bryta. Det kan handla om amerikansk basket, kanadensisk hockey eller argentisk padel.

Anledningen till att i princip alla världsspelare är från Argentina (nästan alla spanska spelare på världsrankingen har bytt medborgarskap) beror på att de har ungefär 20 års försprång på Spanien. Även om Spanien nu satsar oerhört hårt på padel med fantastisk ungdomsverksamhet kommer det inte bli lätt att bryta den argentinska dominansen. Det handlar om kultur som satt sig i betongväggarna. En kunskap som du inte springer ikapp i första taget.

 

Situationen är faktiskt liknande i Sverige. Men här handlar det om Skånes dominans.

Allt handlar om historien. Det var Skåne som var först. Det var där de första banorna byggdes och därför fick de några års försprång på övriga Sverige.

Innan vi andra hann börja med padel hade Skåne redan skapat en elit, en bredd, en kultur och ett kunnande.

Därför är de tolv högst rankade herrarna skåningar (ja, jag räknar Anton Andersson dit). På damsidan är dominansen lika stor.

Nu återstår för övriga Sverige att försöka springa ifatt. Och trots att Skånes försprång bara är några år så blir det sannerligen inte en lätt resa att göra.

För svensk padels skull hoppas jag ändå att det går. Och jag är övertygad om att det går att spränga den skånska dominansen – men då krävs det ett oerhört hårt och seriöst arbete, där städer hjälper varandra i sin utveckling.

 

Ett bra exempel på det skedde förra helgen, då Stockholm och Uppsala möttes i en stadsmatch. Båda städerna ställde upp med nio lag var.

Nu var Stockholm för bra och vann solklart stadsmatchen med 15-3, men många matcher var stenhårda och det viktigaste var just det: att få möta spelare man inte tränar emot och få känna tävlingsnerven och se att dina slag funkar även när det gäller.

Jag och min partner Sebastian var inlånade från Luleå för att spela för Uppsala. För oss var det en fantastisk helg. I Luleå möter vi samma spelare vecka in och vecka ut, man kan varenda motståndares repertoar, man vet var bollarna brukar komma, vilket gör att man tar genvägar både i tanke och handling.

Nu fick vi möta fyra duktiga spelare jag aldrig har sett spela förut, vilket gör allt så mycket svårare och man inser snabbt att man inte alls är så bra som man trodde.

 

Helgen gav mig också en fin inblick i hur mycket som hänt med Stockholms padel. Där finns nu en uppsjö av duktiga spelare som konverterat från tennisen, spelare med rätt inställning och i rätt ålder. Jag såg potentiella storspelare på var och varannan bana.

Halmstad, Växjö och Göteborg har utmärkt padel. Men som jag ser det är det absolut Stockholm som måste köra loket om tåget ska kunna nå upp till Skånes nivå. Vi får helt enkelt hjälpa varandra.

Och jag vet att det händer mycket bra saker inom Stockholms padel. Flera hallar byggs, vilket innebär ännu fler spelare. Dessutom är saker och ting på väg att styras upp (vilket vi får återkomma till) av eldsjälar som har både visioner och ambitioner.

 

Alla typer av tävlingar är bra. Men jag tror väldigt mycket på konceptet med stadsmatcher. Det är ett okomplicerat sätt att ge spelare chansen att möta nya spelare på ungefär samma nivå, vilket är helt nödvändigt för utvecklingen.

Så ta och utmana grannstaden inom kort. Jag ser till exempel fram emot att Luleå ordnar ett norrderby mot Umeå inom kort.

 

Skåne då? Ja, tro inte att det dominerande länet ligger och latar sig med chipspåse och njuter av att inneha tronen. De bästa spelarna satsar seriöst, de får suverän sparring mot varandra och de tränar både bra och mycket.

Så att nå ikapp blir absolut ingen lek. Det kommer att krävas snarast en besatt önskan att bli bättre.

Det kommer förmodligen att ta många år.

Men jag tror absolut att det är möjligt. 

Inom några år kommer det höras andra dialekter i landslaget än skånska.

 

Avslutningsvis: det känns fantastiskt att padelsäsongen drar igång nu. Högklassig damtävling på Ekerö i helgen där svenska eliten möts.

Vi får se Sofia Arvidsson med en ny partner: Anna Svedenhov. Ett otroligt intressant experiment. Anna imponerade stort på VM och är oerhört seriös med sin padel. På pappret, som det heter, borde laget fungera riktigt bra. Kan de rent av störa Billie Gajic och Antonette Andersson direkt?

 Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk