KRÖNIKA: Hela Sverige bör känna stolthet

All cred till Padel Crew som skriver historia. Men veckan i Helsingborg är av betydelse för hela den svenska padelfamiljen.

 Sitter just nu i luften mellan Luleå och Arlanda. En första etapp på min resa mot vackra Helsingborg.

Tripperna ner till Skåne har sannerligen blivit en trevlig vana men jag ska villigt erkänna att det pirrar extra mycket i magen nu.

För en padelnörd blir det här en magsisk vecka. Vi har en hel del är att se fram emot på Padel Crew.

 

Men jag tänkte börja i en annan ände.  I hur häftigt och stort det är att Sverige, Helsingborg och Padel Crew står som värd för en WPT-tävling.

World Padel Tour vill expandera och spanar efter nya spännande länder och marknader. Det är en sund utveckling för sporten. WPT har insett att touren inte kan fortsätta att vara en angelägenhet för Spanien och Argentina.

Därför har några länder förärats med WPT-tävlingar under året.

Vilka är då dessa länder?

Jo, USA, Frankrike, Portugal och Sverige.

Thats it.

Bryssel och London har fått uppvisningsturneringar – men det är verkligen inte samma sak.

Detta säger en hel del om vilket rykte Sverige har nu inom världspadeln och det stämmer helt överens med det jag fått höra gång på gång: att Portugal och Sverige ses som de allra mest spännande länderna i Europa just nu. Utanför Spanien, alltså.

 

PADEL CREW är pyntat för fest och även om det är PC som tagit på sig det historiska uppdraget och givetvis förtjänar en enorm cred är detta något som alla inom den svenska padelfamiljen ska känna stolthet över.

För WPT:s ledning har givetvis inte bara fallit för PC:s otroliga inomhushall, den har garanterat älskat det mesta som sker i Sverige, med ett förbund som driver på, en strukturerad tävlingsverksamhet och hallar som öppnar i en takt som gör att man knappt hänger med.

Nu får Sverige chansen och det gäller att vi tar den. Om arrangemanget blir så bra som jag både tror och hoppas och WPT-folket slickar sig belåtet om munnen så öppnar det stora möjligheter för framtiden.

En challenger 2017. En open, med de allra bästa i världen, 2018?

 

Så vad har vi att se fram emot?

Ja, det som kittlar mig allra mest är två saker:

1) Att få se våra bästa svenskar mäta sig mot internationellt motstånd. Jag är alltid oerhört nyfiken på var Sverige står någonstans och detta blir en perfekt värdemätare.

2) Att få se några av världens bästa spelare i skarpt läge. Uppvisningsturneringen i Uppsala var magisk på alla sätt, men det var trots allt uppvisning. Nu får vi se världsspelare som tävlar om pengar och rankingpoäng och därför kommer att få för fullt i alla lägen. Herregud, bara att få chansen att se legendaren Seba Nerone innan han lägger av känns stort.

 

Sex svenska lag kommer till start i Helsingborg.

Andreas Pålsson och Bobby Seger är via kvalseger och ett wild card klara för huvudturneringen.

Pc Skylt

Padel Crew står i centrum för världens padel under en vecka.

 

De övriga hamnar i förkvalet som dundrar i gång redan under tisdagen.
Anton Andersson/Ola Brodén står över första omgången.

Andreas Beer/Björn Mossberg från Malmö skulle ha mött Peter Bruijsten och Bram Meijer. Ett hyperintressant möte, inte minst med tanke på att Beer och Bruijsten vid flera tillfällen spelat tillsammans med en final i SPT i Göteborg på meritlistan. Men matchen blir tyvärr inte av. Bram Meijer har blivit skadad och Beer/Mossberg får nu möta två spanjorer.

Roger Fridolf och Mattias Lundmark möter två spelare som jag inte har den en susning om vilka det är eller vad de kan, men lite googling gör att jag tror att de är katalaner och förmodligen riktigt vassa.

Calle Knutsson och Husein Mehmedovic möter två portugiser, vilket borde bli en riktigt jämn och bra match.

Img 0846

Calle Knutsson och Husein Mehmedovic parar ihop igen under WPT-veckan.

 

Kim Olsson och Tobias Blixt får WO i första omgången (mot skadade Andréas Johansson och John Larsson).

Hur kommer det att att sluta då? Ja, varje svensk seger mot utländskt motstånd är en stor framgång och jag hoppas vi får se en eller två.

I slutändan lär det stå mellan favoritparen, och där hänvisar jag till ett blogginlägg av Andréas Johansson som har örnkoll på startfältet.

 

Så. Bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med. Själv tänker jag njuta av en padelvecka som garanterat blir en av årets höjdpunkter.

Det är bara en sak som stör mig: att tävlingen i helgen krockar med Malmös tävling på Swedish Padel Tour. Jo, jag vet att det programmet sattes innan det blev klart att WPT utsåg Helsingborg som spelort, men det borde väl ha gått att byta helg för tävlingen i Malmö?

Det hade varit en tydlig signal att hela Sverige står bakom det här arrangemanget fullt ut.

Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk