KRÖNIKA: En hyllning till liraren Bobby Seger

"Jag undrar om han har gjort en bättre match"

Ju längre den förra säsongen gick desto mer slogs det fast som en absolut sanning:

Ola Brodén är Sveriges bästa herrspelare.

Sättet han dominerade SM-finalen på var mäktigt att se. Han dansade över banan och räddade i princip allt. Frustrationen hos motståndarna bara växte och till sist fick Olas partner Anton Andersson sitt läge med släggan.

Under VM och Mastersslutspelet såg Brodén om möjligt ännu bättre ut och jag trodde att 2017 skulle börja där 2016 slutade – med Brodén som en dominator.

Men så kom finalen i PC Open, för övrigt en repris på SM-finalen.

 

Först vill jag tacka Padel Crew för de suveräna livesändningarna där man dessutom kunde följa ställningen. Jag föreslår att varenda arrangör av större tävlingar per omgående tar kontakt med Crew-gänget för att lära sig hur man gör. För det här borde gälla som standard. Vi är många padellovers runt om i Sverige som vill se matcherna. Bara synd att inte damfinalen kunde sändas.

 

Själv har jag sett herrfinalen nu tre gånger och det var först när jag såg den andra gången som jag förstod vad det var som hände där ute. Varför vi fick se en revansch från SM.

Det här var till stora delar Bobby Segers match. Jag har sett Bobby spela ganska många gånger, men frågan är om jag sett honom göra en bättre insats. Jag tror inte det.

Seger och Andreas Pålsson lyckades perfekt i sin taktik. Att hålla bort Antons smash – samt inte låta Ola Brodén få njuta i sin defensiv.

Men den taktiken är sannerligen inte lätt att utföra. Den kräver enormt mycket. Inte minst precision.

Och Bobby Segers precision var i det närmaste kirurgisk. Han slår väldigt sällan hårt. Bolltrollaren spelar nästan uteslutande på känsla och smarta placeringar.

Med perfekta lobbar, aviga droppar och smarta bandejas/volleys styrde Seger poängen rätt gång på gång, vilket ofta gav läge till partnern Pålsson till slut.

 

I avgörande set tror jag inte Anton Andersson fick slå en enda bekväm smash. Och jag undrar om det ens har hänt tidigare.

Och det är ju mycket det padel handlar om – tvinga dina motståndare att göra det de inte gillar och låt dem inte göra det som de vill göra.

Även om det är en förenkling så brukar man ju prata om att man ska vinna sin diagonal i padel. Och den här gången vann verkligen Bobby Seger diagonalen över Ola Brodén. Inte för att Brodén var dålig utan för att Seger var så väldigt bra. Det var oerhört imponerande att se.

I samband med Masters sa Anton Andersson lite skämtsamt att han spelar med en partner som inte missat ett slag på flera år.

I finalen i PC Open missade Brodén mer än han normalt gör på en turnering. Och anledningen stavas Bobby Seger.

 

Efter VM skrev jag att just våra forehandspelare har utvecklats mycket och det finns absolut ingen anledning att ta tillbaka något där. Utvecklingen fortsätter. Vad jag däremot skulle önska är att både Brodén och Seger får mer bett i volley vid läge och även lägger sig till med en bandeja som verkligen skadar. De smarta placeringarna finns där (Seger träffar sidvägg/galler med förbundna ögon), men som variation skulle jag vilja se den riktigt hårda bandejan med brutalt mycket skruv.

Då skulle Pålsson och Andersson få ännu fler lägen att kicka ut smashar och riva ner applåder.

Ola Brodén är förmodligen fortfarande Sveriges bästa herrspelare - men just denna dag var Bobby Seger bättre.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk