KRÖNIKA: Det bästa som kunde hända padeln

Sista bollen var som en vacker tavla bara den. 38 gånger över nät. Med lobbar, volleydueller och smarta bandejas.

WPT-finalen i Santander är just avgjord och det är inte helt lätt att få ner pulsen. Det var, kort sagt, bland det värsta jag har sett.

Två lag som prövade allt för att få grepp om sin motståndare. Höga lobbar, elaka volleys i mitten, taktiska drag.

Allt kom ner till ett väldigt dramatiskt avgörande i avgörande set.

Paquito Navarro och Sanyo Guitierrez hade tre matchbollar emot sig vid 5-6 och 0-40. Då valde Bela och Lima att lobba konsekvent mot Paquito, säkert trygga med att den taktiken fungerat tidigare i viktiga lägen.

Det borde de, med facit i hand, inte ha gjort.

Paquito drog någon ”Ave Maria”-bön och släppte smashen. Även om lobben var skyhög och bakom servelinjen. Allt gick hem. Smasharna var så hårda och med sådan överskruv att de flög tillbaka flera meter ovanför Bela och Lima som väntade vid nätet på ett kontringsläge.

Även i tiebreak såg det ut att vara över. Bela och Lima ledde med 5-2 och hade två servar. I det läget hade Sanyo gjort några missar och såg uppgiven ut. Men Paquito gick fram och sa ungefär: ”Kom igen, grabben. Det här är inte kört. Vi ger det en sista chans”.

Sedan knöt han näven och Sanyo såg ut att återfå både tro och glöd i blicken.

Efter det hände följande:

✔ Paquito gör en osannolik räddning bakom ryggen i eget bakglas och Sanyo följer upp med en otrolig vinnare på uppstuds i mitten. 5-3.

✔ Bela missar chockerande en enkel volley. 5-4.

✔ Efter några bollar över nät skickar Lima upp en hög rak lobb med bra längd mot Paquito. Dumt, dumt. Paquito har bra kontakt med högre makter och sopar bort ännu en smash bortom all räckhåll.  5-5.

✔ Lima går rakt i försvaret mot Paquito som väljer en oväntad lösning. Istället för att trycka sin volley släpper han bak bollen i bakvägg och anfaller därefter med en hårt skuren backhand ner mot fötterna. 5-6.

Matchbollen är som en vacker tavla bara den. 38 gånger över nät, med höga lobbar, volleydueller, smarta bandejas och när bollen har passerat 38 gånger slår Bela ännu en enkel volley i nät.

Ja, Paquito slog nytt världsrekord i avgrundsvrål.

Ja, det var en av de bästa matcher som spelats.

Och ja – det här var exakt vad World Padel Tour behövde.

Bela och Lima har för vana att segra sönder touren, men nu fick de alltså stryk direkt. Och av matchen att döma kan det absolut hända fler gånger den här säsongen. Jag har aldrig sett Paquito se så trygg ut mot Bela i diagonalen. Och Sanyo ser ut att ha tagit ytterligare ett kliv. Han var turneringens MVP utan tvekan och gjorde stor skada i finalen med sin stenhårda tomahawk-bandeja.

Skaermavbild 2017 04 02 Kl 134021

De nya burarna med mer plexiglas på sidorna gynnade inte Lima.

 

En annan detalj som faktiskt kan ha haft betydelse är de nya burarna, där en del av gallret ersätts med plexiglas på sidorna. De passar inte Lima som älskar att kicka upp sin smash i gallret. Nu mötte den smashen plexi istället och blev lättare att hantera.

Frågan är varför WPT har ändrat burarna. Och som jag har förstått det bryter de rent av mot det internationella padelregelverket.

 

Även på damsidan har det varit intressanta och nyttiga resultat.

Världsettorna Marta Marrero och Alejandra Salazar fick rejält med stryk i semifinalen mot Marta Ortega och Ariana Sánchez Fallada. Roligt för mig personligen, eftersom Marta Ortega var och tränade på Real Padel Club samtidigt som jag var där.

I finalen, som spelas i skrivande stund, möter de Elisabet Amatriaín och Patricia Llaguno som lika sensationellt slog ut tvillingarna Mapi och Majo Alayeto.

En fantastisk vecka för padeln, alltså.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk