Annons
Annons
Skaermavbild 2017 04 24 Kl 145126
Reportage

Knäcktes av tennisen - fann glädjen i padel

Han var en av Sveriges mest lovande tennisspelare. Men när livet borde ha varit en dröm blev det istället en mardröm. 20-åriga Daniel Windahl knäcktes av pressen – men hittade i stället glädjen via padeln.

Med två raka turneringssegrar har Daniel Windahl visat att han är en av landets mest lovande padelspelare. 

Daniel Windahl är en annorlunda idrottshistoria. En historia som är både gripande och lärorik.

Han vigde hela sin ungdom åt att försöka bli en av världens bästa tennisspelare. Under hela tonårstiden tillhörde han våra mest lovande spelare, tillsammans med Elias Ymer.

Som bäst var han 820 på världsrankingen och för ett år sedan fick han chansen att spela Davis Cup mot Ryssland. Genombrottet låg runt hörnet, samtidigt mådde han bara sämre och sämre.

Skaermavbild 2017 04 24 Kl 150622

Daniel Windahl nådde Davis Cup som tonåring.

 

- Egentligen började det redan i 17-åråldern. Man var väldigt mycket själv. Reste själv, åt själv, tränade själv. Jag utvecklade en depression som blev väldigt djup. Det var väldigt svårt den perioden, säger han.

När depressionen så småningom ebbade ut började han satsa mer på tennisen igen. Men märkte att han snabbt hamnade i samma onda cirkel.

- Jag hade höga förväntningar på mig själv. Men det var höga förväntningar från alla håll: från förbundet och från tränare. Jag utvecklade en panik och en stress på banan, säger han.

Windahl kände att han skulle vinna varenda match. Allt annat var ett fiasko. En tuff värld att leva i för en 18-råirng.

Skaermavbild 2017 04 24 Kl 145141

Daniel Windahls smash visade vägen till seger i SPT-challengern i Helsingborg i helgen.

 

Han fick även uppleva den verkligt smutsiga baksidan av tenniscirkusen, med spelsyndikat som till och med ledde fram till hot.

- Det räckte med att man gjorde en plattmatch, så kom det hot-sms. Faktiskt till och med dödshot. Det var såna som hade spelat pengar på att man skulle vinna.

Spelsyndikaten siktar in sig på tennisvärlden just under ATP-touren, där prispengarna inte är lika stora. De försöker (och lyckas ofta) muta spelare för att säkra sina insatser. Windahl fick även uppleva det.

- Jag hade varit mångmiljonär om jag hade tackat ja till alla erbjudanden som jag fått. Och jag har faktiskt varit med om motsatsen: att en motståndare lade sig mot mig. Jag hade ingen aning om det då, men han åkte fast och blev avstängd i sju år.

Var hände detta?

- Det var under en future-turnering i Polen. Jag vet att många spelare har hoppat på det där, men sen är dom fast. Har du tackat ja en gång kan du inte kliva av sedan. För då hotar de dig att avslöja allt.

Windahl säger att hoten kom via Facebook, men även via vanliga SMS.

- Jag är känslig för sånt. Man försöker sålla bort sån skit, men man började också fundera på om det verkligen var värt allt, bara för att få spela tennis. Såna tankar hade jag varje dag.

Till det kom den ständiga pressen att lyckas.

- Jag kände press på mig varenda boll. Och det tar hårt på en. Visst, folk vet att det är tufft inom tennisen, men jag undrar om de verkligen vet hur tufft.

Han berättar att det till sist gick så långt att han började förlora med flit. Bara för att få slippa spela.

- Jag gav bort både tävlingar och träningar för att slippa ångesten.

Daniel kommer från en riktig tennisfamilj. Hans pappa Jörgen var på 80-talet extremt bra och nådde som bäst 107 på världsrankingen.

Har du haft hjälp av honom när det var som jobbigast?

- Absolut. Vi pratar om allt i min familj. Han förstår ju vad jag gick igenom. Samtidigt är beslutet helt och hållet mitt hur jag ska göra med tennisen. Nu tog jag beslutet att steppa ner satsningen och det är ju ingenting han kan göra något åt.

Blev han besviken?

- Det vet jag inte. Så länge jag trivs så är han glad. Samtidigt känner man: jag har satsat 16 år på tennisen. Ska jag bara spola bort det? Så mycket tid man lagt ner. Så många som investerat i mig. Det är spridda tankar, men jag känner ändå att jag gjort rätt val.

Och valet bestod i att helt enkelt börja satsa på padel istället. Och där har Daniel Windahl hittat all den glädje han saknade inom tennisen.

- Padeln blev en räddning på en ond cirkel. Äntligen tyckte jag det var kul igen. Hela atmosfären är så härlig. I padelvärlden är 98 procent trevliga. Så är det verkligen inte inom tennisen. Dessutom är det ett lagspel och jag har nog alltid varit en lagspelare. Jag trivs bäst då.

Daniel Windahl flyttade i januari till Stockholm där han arbetar som padelinstruktör på PDL i Frihamnen. Han driver både padelskola och ger privatlektioner.

- Just nu är livet härligt. Min flickvän började plugga till fysioterapeut i Uppsala så vi har blivit sambos i Sollentuna.

Och satsningen på padeln blir allt mer seriös. För några veckor sedan åkte han ner till Marbella för att träna för de nya förbundskaptenerna Daniel Dios och Gabo Loredo. Något han även tänker göra i juli.

- Det var jättebra. Jag tänker mer padel nu. Man fick lära sig mer om hur man ska slica bollen och var man ska sikta. Tidigare var det lite väl mycket tennis på banan.

Vad känner du att du måste förbättra?

- Styrkorna är volleyn, reaktionerna och smashen. Svagheten är försvaret. Jag känner mig mer konfortabel där, men vill bli betydigt bättre och säkrare.

Vilka tränar du med i Stockholm?

- Det är bra träning med Jonas Björkman, Olof Mellberg, Henrik Söderberg, Martin Eriksson, Rasmus Hult och Kristian Huselius. Dom tävlar ju inte så mycket, men håller en bra nivå.

Vad är målet?

- Det är absolut att nå landslaget. Det är det resultatmål jag har nu. Men även att prestera där.

Du är inte rädd att du ska börja känna samma press inom padeln som du gjorde inom tennisen?

- Skillnaden är ju att du alltid tävlar som ett par i padel. Du förlorar och vinner som ett par. Det är lättare att fightas då. Sedan är stämningen så mycket härligare i padel. Gör du ett bra slag får du en klapp på axeln av motståndaren. I tennisen skrek han istället ”vilken jävla tur du har!”.

- Men visst, det kommer säkert komma till en punkt när jag även här har press och förväntningar. Så är det ju om man vill prestera. Men i tennisen blev det för mycket. Men jag förbereder mig mentalt för att klara av det. Jag har några knep.

En viktig detalj är de nästan dagliga samtalen med den mentala coachen Jörgen Jensen i Stockholm.

- Vi har jättebra kontakt och pratar om allt. Vi tar upp de problem som finns, men även glädje. Vi försöker synas face to face, men är jag iväg på tävlingar så hörs vi via telefonen.

Hur är din relation till tennisen i dag?

- Jag håller igång den. Jag tränade faktiskt nyligen med Elias Ymer. Vi är liksom vänner för livet. Men padeln är prio 1 för mig nu. Och det känns väldigt skönt att ha tagit det beslutet. Jag har till och med börjat youtuba padelmatcher nu i stället för tennis, haha.

Vem är favoriten inom världspadeln?

- Jag gillar Paquito. Han kan smasha ut den från vilket hörn som helst på banan. Det är lite det jag också vill kunna.

Johan Håkansson

Annons

Sponsorer

 • Go Teborg
 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • Ska Rmavbild 2019 12 27 Kl 140352
 • Skelleftea
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Linko E Ping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080808
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • Ska Rmavbild 2019 12 05 Kl 112930
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 142256
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 080759
 • Babolat
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 210159
 • Pdl Courts
 • Ska Rmavbild 2019 10 10 Kl 084736
 • Ska Rmavbild 2019 12 28 Kl 182441
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Helsingborgpa
 • Ska Rmavbild 2019 07 14 Kl 115010
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping
 • Ska Rmavbild 2020 10 01 Kl 081741
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112055
 • Ska Rmavbild 2020 10 03 Kl 112330