Johansson blir assisterande förbundskapten

Andréas Johansson ger i en intervju sin syn på sitt uppdrag som förbundskapten Dani Dios högra hand.

För ungefär en vecka sedan kunde Padelfeber berätta om förbundets nya organisation för landslaget, med Dani Dios som förbundskapten och fyra regionansvariga och att målet var långsiktigt, mot EM 2021.

Men en pusselbit saknades: den assisterande förbundskaptenen.

Nu är det klart att uppdraget går till Andréas Johansson från Helsingborg.

- Det var ett naturligt val. Dels med tanke på hans koppling till Dani, men framför allt på grund av hans kunnande. Andréas är en av Sveriges bästa tränare, säger landslagsansvarige Stefan Krueger.

- Att ha en sådan kraft på hemmaplan är precis det vi saknade förra året.

För Andréas Johansson var valet att tacka ja ganska lätt.

- Redan när jag fick en fråga från Dani Dios kändes det helt rätt. Jag ska vara hans ögon i Sverige och när jag funderade kunde jag inte hitta något som sa att jag skulle tacka nej, säger Johansson.

Vad är känslan?

- Glädje och ödmjukhet. Det ska bli jäkligt kul. Det är ett häftigt uppdrag och jag kommer att lära mig mycket. När jag dessutom inte själv kan vara på banan på grund av skada är det här det närmsta jag kan komma.

Vad är det du ger dig in i?

- Det är ett superspännande läge. Om vi ser på herrsidan så är vi mitt inne i ett klassiskt generationsskifte. De etablerade i toppen kommer fortsätta göra fina resultat, den gamla eran är inte över, men de är minst sagt utmanade av en ny generation. Vi kommer få se inslag av det Filip Svensson och Oscar Axelsson gjorde i Halmstad, eller för all del det Pierre Bonfré och Viktor Stjern gjorde på SM. För den etablerade generationen handlar det om vilka som hänger i och tar nästa steg.

- På damsidan har vi en annan utmaning. Trots Billies frånvaro kom vi ändå femma på EM, med hugg på ännu bättre placering. Där handlar det om att vi genom regionindelning och sparring ska kunna skapa bättre konkurrens om platserna och se till att vi har en åtta tjejer stark trupp. Vi ska hjälpa till, men det är fortfarande varje spelares ansvar att ha en plan för sin padel.

För herrarna blir det dessutom en rivstart, eftersom laget måste kvala in till VM i Paraguay, ett kval som kan bli av redan i början av juni.

- Det är tre datum det står mellan, men vi måste förbereda oss på att det blir i juni och då måste vi ställa starkast tänkbara lag på benen, säger Andréas Johansson.

Så i det långsiktiga målet finns även kortsiktiga utmaningar?

- Precis. Samtidigt som vi söker vårt starkaste lag för 2018 kommer vi hela tiden att ha 2021 i tankarna. Men i det långsiktiga målet är det viktigt att vi tar oss till VM i år på herrsidan.

Det har pratats mycket om utvecklingen av svensk padel. Vad ser du själv framför dig kommer hända fram till 2021?

- Den nya padeln här är egentligen inte ny. Det är som det var i Spanien, där ”tennistas” dominerade. Vägen ut ur det var en solid defensiv. Det kommer härjas fritt ett tag i Sverige med ett frejdigt spel och det går att nå resultat med solid tennis på en padelbana, men vi kommer definitivt att lägga jättemycket tid på defensiven.

- Vad vi däremot ser är en ny attityd, en stor talang och en vilja. Det är enbart positiva saker och jag är helt säker på att sånt betalar av sig. Sedan är det bara att hoppas att alla de här träningstimmarna som nu läggs ner är i rätt riktning.

Är ditt kontrakt skrivet till 2021?

- Nej. Det gäller till VM 2018 och sedan en utvärdering. Sedan får vi se.

Då får Padelfeber säga grattis till nya uppdraget och önska lycka till!
- Tack så mycket.

Läs mer: Så ska Sverige ta medaljer 2021.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk