Så ska du förbereda dina slag

Det går fort i padel. Därför är det så viktigt att förbereda slagen så snabbt som möjligt. Det gäller volley, så väl som overheadslag som försvar. Stefan Thunell visar hur det ska gå till.

Hur jobbar vi med tillslaget i padel? Mitt viktigaste råd är att komma så fort som möjligt till den position där jag kan vila racketen innan jag träffar bollen.

Låt oss börja med volleyn.

Utgångspositionen är att vi håller racketen framför oss med båda händerna. Vid forehandvolley lyfter ni racketen snett upp mot er axel. 

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114348

Som ni ser på bilden (bild 1) så har ni i det läget endast framåt otation kvar. Många drar racketen ner mot höften för att sedan rotera upp till den position som ni ser på bilden. Typ som en halvcirkel. Vilket gör att ni får tidsbrist. Ni får inte kraften i tillslaget i bakåtrotationen utan endast i framåtrotationen. Avsluta slaget tillbaka i er lediga hand så är ni redo för nästa boll.

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114404

Ni ser också i mitt fall hur vänsterhanden är placerad (bild 2). Vänsterarmen har mer betydelse än ni kanske tror. Den gör att vi har lagom avstånd mellan armarna i rotationen både i volley, grundslag och smashar. Har tyvärr ingen bild på backhandvolleyn.

Många säger ”Jag har inte tryck i min backhand, jag kan inte avgöra bollarna där”. Men det är helt okey. Backhandvolley ska vara kort och precis. Här får ni inte ha racketen bakom axeln. Ni minns greppet med tummen som låser racketen för att få pilbågseffekten? Bygg upp spelet med er backhandvolley för att avgöra med er forehand.

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114416

Nästa slag är overheadslaget. Vi utgår från att ni står framme vid nätet och ska förflytta er bakåt för att slå bollen över ert huvud. Nummer ett i förflyttningen är att lyfta racketen. Så snabbt som möjligt upp till den position där du kan vila racketen (Bild 3). Tänk er hur en solfjäder öppnas. I samma moment kommer sedan förflyttningen av era fötter. Små snabba korta sidledsrörelser. (OBS Samtidigt som ni har racketen över huvudet.)

Här ser ni också avståndet mellan mina vänsterhand och min högerhand. I stort sett samma avstånd som i volleyn. Nu är ni förbereda och kan slå till bollen i det läget ni hamnar i. Många spelare går andra hållet (bild 4). Vilket gör att ni lättare kommer i obalans och det tar längre tid för racketen att hamn i den position ni vill vara i.

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114428

 

Nu till spelet efter glasväggen. Förberedelse är nyckeln till att vara lugn och avslappnad i defensiven.

På backhandsidan har vi en rak högerarm i mitt fall (Bild 5).

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114440

Djupa knän och racketen väl förbered. Dock kan jag inte lita på att jag står helt rätt utan jag måste jobba med små steg samtidigt som jag är i denna positionen. På forehand blir det än mer tydligt.

Skaermavbild 2018 01 19 Kl 114450

Här (bild 6) går jag bakåt med racketen lite innan bollen studsar. Även här har jag en rak högerarm. Och ni ser att min vänsterhand roterar med i rörelsen. Efter det får jag läsa bollens rörelse och röra på fötterna. På detta sättet kommer racketen inte vara i vägen för er utan ni öppnar tydligt upp kroppen för att få rätt avstånd till bollen. Kom inte med racketen för högt upp eller bakom er. Detta gäller i defensiva slag efter bakvägg.

Studsar bollen väldigt högt som efter en lobb så förbereder ni racketen med högre utgång ungefär i axelhöjd. Ett tips är att låta bollen göra sitt jobb. Den kommer ofta ut i banan efter bakvägg sen sidovägg. Jobba med fötterna och spela bollen så lågt som möjligt. Det skapar tid och tid är vad padel handlar om. Att ge sig själv tid och att stjäla tid från motståndaren.

Har ni frågor angående er padel: mejla till johan@padelfeber.se så ska jag försöka svara.

Stefan Thunell

Tidigare delar:

1) Håll rätt så får du kraft i slgen - och slipper skador

2) Stå inte fel i banan

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk