Därför exploderar padeln i Sverige

Padelfebers Johan Håkansson tar sig an ämnet varför vi svenskar älskar padel.

Många länder studerar nu nyfiket det som händer med padeln i Sverige och som hoppas på att göra något liknande.

Det är förståeligt. Utvecklingen är enorm och än vet ingen vart allt ska ta vägen. Blir padel en av våra stora folksporter? Ja, varför inte.

För inte alls så många år sedan började allt med en ensam bana i Båstad och nu säger beräkningarna att det redan finns över 300 banor i Sverige. Snart ger sig Zlatan Ibrahimovic in i branschen och om han dessutom vill ägna tid åt att sälja sporten kan det verkligen bli ett enormt genomslag.

Men vad beror explosionen på? Hur kunde en sport komma från typ ingenstans och bara välla fram likt en lavin?

Jag har listat tio punkter som ger en viss förklaring till padelundret – eller padelfebern om ni så vill.

 

1) Enkelheten.

Svensken i dag är ganska bekväm och om en sport har en för lång och svår startsträcka innan den blir riktigt rolig att utöva blir det ett stort hinder. I padel räcker det med en regelgenomgång och 20 minuters lir innan du börjar känna den där sanna glädjen.

 

2) Privata aktörer.

Padelns utveckling har i princip uteslutande skötts privat. Helt vanliga människor har vågat ta egna risker för att satsa på padelcenters. Det är förklaringen till att sporten vuxit så fort. Om padeln traditionellt hade väntat på kommunala och statliga pengar och allt hade gått till upphandling hade inte mycket hänt. Då hade vi inte haft många banor i Sverige i dag.

 

3) Tennisen är lite på deken.

Sverige är traditionellt en stor racketsport med storhetstider i både tennis och bordtennis. Men det var länge sedan vi hade stjärnor som lockade folk till dessa sporter. Däremot är Sverige fullt av människor som har vana av racketsporter – som nu funnit sin nya passion.

 

4) Ett tomrum att fylla.

För alla oss som sökte något roligt att göra på fritiden kom padeln perfekt. Tidigare var det innebandy och golf som samlade upp alla som tidigare idrottat men som sökte något nytt. Padeln har tagit en rollen.

 

5) Perfekta förebilder.

Padeln växte sig snabbt stark i Skåne. När det väl var dags för sporten att växa stod perfekta förgrundsfigurer där och lanserade sporten i huvudstaden. Att det var just Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw som frontade Stockholms stora padelsatsning var perfekt. Båda är folkliga och genomsympatiska. Men ändå sexiga nog att locka till sig en skader kändisar som tyckte padel var grejen. Och för varje kändis som visar på Insta att han/hon lirar padel föds det nya som vill börja spela.

 

6) Actionsport.

I dagens samhälle ska det gå snabbt och det ska helst hända häftiga grejer hela tiden. Precis som i padel, alltså. Det här är ingen tid för ett tålmodigt baslinjenötande a´la Mats Wilander. Padelns spektakulära inslag med väggarna och att kontra på smashar ligger perfekt i tiden. För att inte tala om att springa ut ur buren och rädda bollen.

 

7) Fina anläggningar.

I takt med sportens framgång höjs hela tiden ribban på våra padelhallar. De blir mer och mer lika exklusiva gym och blir också en anledning till att folk lockas till våra padelcenters. Det är helt enkelt en trevlig miljö att vara i.

 

8) Duktiga och modiga eldsjälar.

Padeln i Sverige har vunnit ny mark på kort tid tack vare personer som brinner för sporten och som både vågar och vill göra nya saker. Därför var världseliten på plats i Uppsala. Därför arrangerades World Padel Tour i Helsingborg. Därför kommer stora namn till Sverige med jämna mellanrum för att ge lektioner.

 

9) Ett starkare förbund.

Att padel blir en folklig sport är jag övertygad om. Men för att det även ska fungera som seriös elitidrott krävs ett stort jobb av padelförbundet. Allt fler klubbar och hallar drar igång träningar för barn och ungdomar. Med ett starkare förbund kan fundamentet byggas för att Sverige stadigt ska närma sig de största länderna.

 

10) Geografisk spridning.

Padeln har snabbt fått starka fästen hela vägen upp till Norrbotten. Än finns fortfarande svarta fläckar, men de är få nu. Det är en ypperlig förutsättning. Det som tidigare var en skånsk angelägenhet är i dag en sport för hela Sverige.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk