"Därför bör padeln säga nej till tennisen"

Bra på kort sikt. Dåligt på lång sikt. Hallägaren Mac Grossmann berättar varför han helst ser att padelförbundet nekar inviten från tennisen.

I veckan avslöjade Padelfeber att Svenska Tennisförbundet uppvaktat padelförbundet för att diskutera ett eventuellt samgående. Det skulle i så fall innebära att padeln kommer med i Riksidrottsförbundet och därmed blir beviljat en rad bidrag.

Båda förbunden ska den närmaste tiden undersöka frågan.

När Padelfebers artikel publicerades väckte den reaktioner – och nästan alla var negativa.

En som reagerade var Mac Grossmann, som äger både Växjö Padelcenter och Halmstad Padelcenter. Han är dessutom en elitspelare i Sverige.

- Visst är det inspirerande att tennisen tittar åt padelns håll och uppvaktar oss. Det tyder på att de sett vår frammarsch. Däremot tycker jag inte att vi ska med i tennisförbundet. Det skiljer så mycket mellan sporterna. Padel är en helt egen sport.

Grossmann gör en jämförelse mellan innebandyn och ishockeyn.

- Även där finns stora likheter, men även stora skillnader. Jag tycker padeln ska titta på vad innebandyn gjorde för att växa. Jag är helt säker på att de inte varit lika stora om de hade varit en sidogrej inom hockeyförbundet.

Däremot vill Mac Grossmann se ett nära samarbete mellan tennisen och padeln.

- Padeln har mycket att lära från tennisen. Rent generellt tror jag det är viktigt att padelförbundet är öppensinnat och vågar ta inputs från flera olika förbund. Gärna nya förbundd som gjort samma resa som vi är på väg att göra. Tennisförbundet är ju ett gammalt förbund med sin historia och rutiner. Även om sporterna är lika så är det viktigt att titta på hur förbunden drivs.

Många tennisklubbar har padelbanor eller är på väg att skaffa padelbanor. Är det inte en logisk väg att gå?

- Men det är ju nästan lika vanligt att det bedrivs padel på golfklubbar. Ska vi gå med i golfförbundet då?

- Nu handlar det snarare om att vi är ett underbemannat förbund som inte klarar av alla frågor. En enkel utväg är att gå in i ett förbund som har tydliga riktlinjer. Men på sikt: vad gör vi när padeln är större än tennisen?

Men just RF är en viktig fråga för padeln, eller hur?

- Ja, den allra viktigaste och jag förstår att det trycks på från många håll. Men även om det tar ett år extra är jag övertygad om att det är den vägen man måste gå. RF bör vara högst prioriterat hos padelförbundet. Det är viktigt att vi kommer med där och blir erkända som en sport.

Ser du inga fördelar med att padeln går med i tennisförbundet?

- Jodå. RF-frågan blir ju löst direkt. Vi får ett tydligt rankingsystem och en linje hur ungdomsverksamheten ska bedrivas. Vi får också en stor kunskapsbank med modeller och mallar som någon i dag måste bygga från scratch. På kort sikt förstår jag att det är en fördel – men på längre sikt är det fel väg att gå.

- Däremot är det jättekul om man kan bilda samarbeten. Det skulle både tennisen och padeln vinna på.

Om förbundet skulle gå vidare och förverkliga ett inträde i tennisförbundet är Mac Grossmann rädd för att det skulle splittra sporten.

- Det skulle skapa en splittring inom padelfamiljen.  Det är risk att de stora hallägarna bryter sig ur och kör sitt eget race.

Hur vill du se utvecklingen de närmaste åren för padeln?

- Först och främst bör vi tillsätta en grupp som har som förstamål att padeln ska in i RF. En grupp som jobbar stenhårt med den frågan. Mål nummer två är att få igång ungdomsverksamhet i hela landet. Mål tre är att bredda sporten och få ännu fler utövare. Sist vill jag se ett fokus på landslaget.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk