Knutssons nya padelliv i Spanien

21 år ung bestämde sig Calle Knutsson för att lämna Sverige. Padelfeber har besökt honom i den nya hemstaden Granada. Det är här han tänker nå helt nya nivåer som spelare. "Topp 50 i världen är ett realistiskt mål".

Jag minns en särskild scen i samband med SM 2016 på Padel Crew.

Den då gänglige och oslipade Calle Knutsson hade precis förlorat i par med Andréas Johansson och den unge talangen var fruktansvärt självkritisk och besviken.

Han låg och stretchade när vi bytte några snabba ord.

Med mörk blick sa han:

- Mitt mål är inte att bli bäst i Sverige.

Jag reagerade med förvåning. Innan han sedan tillade:

- Det är betydligt högre än så.

 

🎾 🎾 🎾

 

Ett drygt år sedan ser Knutssons padelliv helt annorlunda ut.

Granada är en fantastiskt vacker och spännande stad med drygt 200 000 invånare, en dryg timmes bilfärd upp för bergen från Malaga.

Mäktiga och snötäckta Sierra Nevada utgör en vacker fond och staden bågnar av spännande historia. Mest känd är staden för det arabiska palatset Alhambra och den arabiska stadsdelen Albaicin, med trånga gränder och sköna affärer och caféer.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 133658Calle med det mäktiga arabiska fortet Alhamra i bakgrunden.

Vi befinner oss vid klubben Ilusion Sport som ligger bara ett stenkast från Calle Knutssons lägenhet. På Pista 1 står två backhandspelare och tränar cross.

Den ena är Calle från Båstad. Den andre är Javi Ruiz – Granadas bästa spelare och rankad 26 i världen.

Så ser hans vardag ut nu.

Calle sliter hårt och svetten flödar. Volley efter volley går ut i stängslet och bandejan är inte mycket säkrare.

- Jag vet inte vad det är för fel. Jag känner mig inte frisk. Pulsen blir extremt hög, säger han och berättar att han till och med funderar på att ta ett blodprov för att få svar på vad det är som spökat i kroppen de senaste veckorna.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 133521Tränaren Sebas Alferez går igenom passet med Calle och världsspelaren Javi Ruiz.

Passet med Ruiz blir snarast en mardröm och i det läget kan inte Calle Knutsson i sin vildaste fantasi tro att han bara några dagar senare ska skriva ett nytt stycke i den svenska padelhistorien och nå sin hittills största framgång.

Innan vi lämnar Ilusion Sport ställer jag en fråga till tränaren Sebas Alferez om Calles utveckling.

- Han har utvecklats enormt sedan han kom. Det tror jag han inser själv också.

 

🎾 🎾 🎾

 

När Calle Knutsson beslutade sig för att göra en helhjärtad satsning på padel var han lika bestämd över att han skulle flytta till Spanien. Det fanns ingen tvekan. Att bli så bra som han ville gick inte i Sverige, ansåg han.

Han mindes då att German Schafer, tidigare svensk förbundskapten, hade pratat om Granada och sagt att det var en bra universitetsstad.

Det var det enda han hade att gå på, det enda som styrde honom till denna stad. Han sökte och kom in på en ekonomilinje och resten har han klarat alldeles själv. Studier på spanska och att sakta men säkert skapa nya kontakter och nå bättre och bättre sparring.

Jag imponeras av Knutssons diciplin, järnvilja och mognad. Efter ett drygt halvår i staden rör han sig hemvant på en mängd klubbar, han känner allt padelfolk och pratar i princip flytande spanska.

Han är kort sagt en i gänget.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 133635

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 163839Calle Knutsson rör sig hemtamt på flera av Granadas klubbar och har blivit en i gänget. Foto: Johan Håkansson och Fredrik Emilson

 

- Men så var det verkligen inte i början. Då sågs man nog som den där jäkla utlänningen. Men man har fått kämpa sig fram och förtjänat sin respekt, säger han.

Han styr upp sina träningspass helt själv och ser till att han får en högklassig sparring vecka efter vecka som ingen svensk någonsin har varit i närheten av.

Jag säger till honom att jag imponeras av hans styrka.

-  Den sociala biten har fått komma långt i tredjehand. Hemma har jag alltid haft mina kompisar, men här är det plugget och padeln. Och padeln har tagit över mer och mer. Nu går den helt i förstahand.

 

🎾 🎾 🎾

 

Vi sitter på en restaurang på ett vackert torg i den sagolika stadsdelen Albaicin, som finns med på FN:s världsarvslista.

Vi pratar lite om mål och framtid och jag frågar honom om det sporrar honom att Daniel Windahl gör en så seriös satsning hemma i Sverige. De två är lika gamla och anses nog av de flesta vara våra två bästa padelspelare.

- Danne och jag var faktiskt klasskompisar på högstadiet i Båstad. I min drömvärld skulle jag och Dane tränat tillsammans. Vi är båda backhandspelare och rivaler, men det vore grymt om vi tränade ihop och gjorde varandra bättre.

- Precis så har det varit här i Granada, där har spelare som Javi Perez och Javi Limones växt upp tillsammans, de har tävlat med och mot varandra och tagit varandra till nya nivåer. Jag vet inte exakt hur ett sådant samarbete skulle se ut, men så ser min dröm ut. Danne är väldigt fokuserad och professionell. Det hade varit ett coolt scenario att vi tränade och växte tillsammans.

För några dagar sedan tränade förresten Calle tillsammans med just Limones på Campus Padel Club.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 163634

Calle tillsammans med Javi Limones - tidigare toppspelare på WPT. Foto: Fredrik Emilson

 

- En otrolig spelare. Frun har tvingat honom att lägga ner WPT-satsningen, men han slog Mieres för inte så länge sedan, säger Calle och ler.

Hur ser din egen målsättning ut? Vad är Calle Knutssons plan?

- Jag lär fortsätta att plugga här till hösten. Men sedan kan det bli att jag rör mig mog Barcelona eller Madrid. Men innan man kommer dit vill jag ha en bank av resultat. Att göra resultat i Sverige är helt meningslöst här nere. Man måste ha spelat rejält med tävlingar mot tuffa spelare och gjort sina WPT-kval. Man måste visa att man är med i leken.

- Men att flytta dit är en stor investering i pengar och tid. Gör jag det så går jag för det fullt ut.

Hur bra har du tänkt bli?

- Jag brukar jobba med delmål. Det hade varit coolt att slå sig in topp 50 i världen och det tror jag definitivt är uppnåbart. Skulle det hända så får man se sen.

Vad saknas i ditt spel i dag för att spela på den nivån?

- Vill inte avslöja för mycket grejer, haha. Jag måste gå upp en bit i lägstanivå. Att man har ett grundspel man alltid litar på. Det får inte vara så att forehandvolleyn sitter perfekt vissa dagar och andra dagar inte. Sedan behövs erfarenhet, herregud. Det gäller att tävla mycket.

 

🎾 🎾 🎾

 

Det är fredag och vi är på väg ner från Granada till Malaga längs en sagolikt vacker bilväg. Vi ska se Calle Knutsson spela en FAP 1000-tävling med sin nya partner Ignacio Asenjo Tomas. En skön 19-åring som kort och gott kallas ”Nacho” och som faktiskt påminner en hel del om världsspelaren Sanyo Gutierrez i spelstil. Ibland lite drömmande, men med en otrolig talang. Calle säger att det utan tvekan är den bästa forehandspelare han har spelat med.

- Och det är väl ett tecken på den respekt jag börjar få här. ”Nacho” frågade efter en tävling om vi skulle köra tillsammans och nu har vi gjort några tävlingar med bra resultat.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 164155

19-årige Nacho är Calle Knutssons nya partner. "Den bästa forehandspelare jag spelat med. Respekten för mig har ökat", säger Calle.

 

De är seedade sjua i turneringen, men har fått en riktigt tuff lottning. Calle vill redan på förhand göra mig beredd på att det kan bli förlust redan i första omgången. Dessutom hade han nog lämnat WO på grund av förkylningen om inte Padelfeber varit på besök just nu.

- Vi möter en kille, Del Negro, som gjort riktigt bra resultat, säger Calle.

Matchen är utsatt som sista match på fredagen. Men det blir ingen match. Det tar inte ens en timme för Calle och Nacho att vinna med 6-1, 6-3, vilket är ett skakande bra resultat.

  

🎾 🎾 🎾

 

Tillbaka till restaurangen i Albaicin. Vi pratar om träning och med vid bordet finns även Fredrik ”Fegge” Lindh. Han var med och startade svensk padel i Båstad för ungefär tio år sedan och har följt Calles utveckling sedan Calle var 13-år.

 Skaermavbild 2018 04 27 Kl 152148Fredrik Lindh har följt Calle i nästan tio år. Han har sett förvandlingen från en ung och gänglig valp till en toppspelare.

Vi delar alla en krämig paella och Lindh säger:

- Jag hoppas verkligen att Calle kan fungera som inspiration för många unga där hemma. För vill man verkligen bli bra i padel så måste man verkligen ner hit, säger ”Fegge”. Man märker redan hur mycket starkare och bättre Calle har blivit, men än saknas mycket.

Lindh nämner säkerhet i volleyn, säkrare servereturer och högre effektivitet i smashen.

 

🎾 🎾 🎾

 

Fredag har blivit lördag, vi har ännu en gång gjort bilresan ner till Malaga och vi har sett Calle och ”Nacho” traggla sig förbi åttondelen mot ett mycket avigt spelande lag. Calle är rejält besviken på sig själv:

- Jag känner mig bara dålig och tjock, säger han och lägger sig sedan ner och gör armhävningar, som om han skulle kunna tappa några viktiga gram på sin vältränade kropp.

Nu är det nämligen allvar. I kvarten väntar turneringens stora favorit, ett lag Calle säger enbart har ställt upp för att kamma hem prispengarna på drygt 2 000 kronor.

- Många gör så. Vi kallar dem för pirater. De anmäler sig i sista stund till tävlingar som de är säkra på att vinna.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 133608Calle och Nacho fungerar perfekt både på och utanför banan och de tänker även spela WPT-kval tillsammans.

Men Calle och Nacho spelar strålande padel. Redan efter 2-3 games inser favoriterna att det här inte kommer att bli lätt. Nacho styr matchen med sin begåvning och Calle sliter som ett djur i försvaret.

Det blir en lång och dramatisk match, med mycket nerver, men när Calle till sist får vråla ut sin glädje är favoriterna utslagna med 6-4, 7-6.

Efteråt är han nästan euforisk, pratar oavbrutet och skrattar.

- Det här är det bästa lag jag någonsin har slagit. Vi gjorde nog vårt livs match.

De hade nog inte själva tänkt på att de faktiskt kunde vinna. För klockan är över tio på kvällen och de har inte löst övernattningsfrågan. Semifinalen ska börja redan tio dagen efter.

 Det slutar med att Calle och Nacho får bo hos kompisar i Malaga. Calle sover på en soffa utan täcke.

Vid det här laget har Calle och Nachos framgångar börjat nå en stor följarskara hemma i Sverige, tack vare Padelfebers livestreamningar av matcherna. Vi börjar inse att en svensk för första gången kan vinna en FAP 1000-tävling (FAP står för det andalusiska padelförbundet) och bestämmer oss för att ta detta i mål, trots att vi bor 12 mil därifrån.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 170857

En bild som vittnar om hur populär Calle har blivit i padelkretsarna i Granada och Andalusien. Foto: Fredrik Emilson.

Det blir således lite sömn och när vi kommer fram till klubben i Malaga är Nacho och Calle precis på väg att förlora första set mot ett riktigt bra lag från Cadiz. Calle spelar stressat och nervöst och Nacho försöker lugna honom.

Hela andra set blir en nervpers. Calle missar servereturer på viktiga bollar. Gång på gång missar de breakchanser och till slut går även andra set till ett tiebreak.

Där och då vänder matchen. Calle börjar spela ut och visar sin pondus. Han slår vinnande kicksmashar i gallret och skriker ut sin glädje.

I tredje set kommer äntligen motståndarnas misstag och Calle och Nacho flyger iväg till 6-2.

- Jag var så fruktansvärt dålig i första set. Nacho bar oss verkligen, säger Calle.

Skaermavbild 2018 04 27 Kl 133623Padelhistoria. För första gången vinner en svensk på den anadalusiska touren.

Finalen visar sig bli en enkel historia, mot två kompisar från Granada. Calle och Nacho har överlevt de svåraste hindren och motståndarna är dessutom rejält slutkörda.

6-3, 6-2 är inget snack. Calle Knutsson har som första svensk vunnit en tävling på den Andalusiska Touren och det känns nästan lite overkligt att det skedde just när Padelfeber är på plats.

 

🎾 🎾 🎾

 

Söndagskvällen tillbringar vi tillsammans i Granada. Calle njuter av kvällsvärmen och alla grattis som strömmar in via sociala medier.

Jag frågar honom hur länge han tror att han blir kvar i Spanien.

- Så länge det är så stor skillnad på träning och tävling. Och så länge kroppen håller. Jag gillar det här.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk