Äventyret i Kina - skålade i champagne i TV

Anton Andersson är tillbaka efter några galna dygn i Beijing. Obs! Klipp från Beijings TV i artikeln.

Padelfeber skrev för några veckor sedan om Anton Anderssons äventyr i Kina och att det skulle innebära att han missade Drop Shot Open i Helsingborg.

Nu är han tillbaka i Uppsala och det är nästan så att han undrar vad han fick vara med om under tre hektiska dygn i huvudstaden Beijing då Kinas första officiella padelturnering anordnades.

Anton Andersson och Lao Wa Padel var speciellt inbjuda gäster.

Inslaget i Beijings TV där miljoner kineser fick chansen att se Anton Andersson både spela och skåla i champagne.

 

- Det var skitkul. Det var ungefär 50 spelare med som var indelade efter ålder i tre kategorier. Av alla var det en kines som studerat i Spanien som förstod sporten. Ingen annan hade en aning. Det märktes att alla kom från någon racketsport, men ingen visste ens att man fick använda väggarna.

Med sig hade Anton Andersson och Johan Hansson spanjoren Carlos Frechilla som en gång i tiden tillhörde Spaniens juniorlandslag och som sedan en tid bor i Stockholm.

Skaermavbild 2017 08 24 Kl 191940

Anton och Carlos visar upp padelracketar.

 

Efter turneringen fick Anton och Carlos möta vinnarna i en uppvisningsmatch.

- Allt livestreamades på en stor kanal som normalt streamar tennisens WTA och ATP.

Det som imponerade mest på Anton Andersson var kinesernas vilja att lära sig och nivån på frågorna.

- Det kom fram folk hela tiden och ställde frågor. Och trots att de bara spelat en gång kom det frågor om allt från taktik och padelteori, frågor på en nivå som det säkert tog svenskar fem-sex år att börja tänka på.

Kan du ge exempel?

- Vilka är de bästa styrkorna man ska ha? Bör man vara lång och stark eller liten och smidig? Bör man vara taktiskt lagd?

- Vi fick också många tillfällen att gå in på banan och visa. Carlos gick in med tio stycken och visade och det uppskattades mycket.

Både Anton och Carlos fick skriva en hel del autografer. Anton fick även vara med och inviga tävlingen och hålla tal.

- Allt var väldigt bra arrangerat. Oerhört professionellt. Det var en enorm nivå på arrangemanget för att vara den allra första tävlingen.

Anton skrattar lite åt minnen och frågor som hade dykt upp.

- En kille undrade hur han skulle göra om han ville komma till Sverige för att studera padel ett år. En annan undrade hur han kunde bli padeldomare.

Det låter som du är väldigt imponerad över kinesernas driv?

- Ja, det är bara en tidsfråga innan de blir duktiga. De har en helt fantastisk inställning till att lära sig. En kille frågade vilken styrketräning som var bäst för padel. Då hade han spelat en enda gång.

Det här var tredje gången Anton Andersson var i Kina, men faktiskt första gången som han verkligen fick spela padel och visa upp sporten.

- Det känns som vi kommit en bra bit på vägen och de var väldigt glada över att vi var där. De kan ju inte mycket om sporten och det är därför vi är där. Nu fick vi för första gången en känsla för vad de tycker om sporten.

Skaermavbild 2017 08 24 Kl 193317

Carlos visar kineserna hur man försvarar sitt hörn.

 

När turneringen var över fick sedan Anton och Carlos möta de två vinnarna.

- Det var givetvis en balansgång. Man måste ju visa att man kämpar för att visa dom respekt. Samtidigt vill man ju inte krossa dom så dom aldrig vill spela igen.

Det blev några medvetet korta lobbar så att kineserna fick smasha hårt, men också några patenterade kicksmashar ut ur buren.

Anton berättar att när han kom hem fick han ett mejl från en kille som ville visa hur han nu brann för padel.

- Det var fantastiskt. De hade en squashbana på jobbet, men han hade inget padelracket. Däremot ett pingisracket. Så nu stod han där och tränade väggstudsar.

Beijings TV-kanal gjorde ett nästan tre minuter långt inslag om eventet, där de bland annat tog upp JO Waldner. Därmed har nu några miljoner fått chansen att se Anton Andersson både spela padel och glatt skåla i champagne.

- Vi väntar fortfarande på tittarsiffor. Det är lite spännande. Om det är 30 000 eller åtta miljoner som sett det. Men oavsett har det en enorm potentiell spridning i Kina.

Resan gjorde att du missade SPT-turneringen i Helsingborg. Hur kändes det?

- Det var tråkigt, men mest att dra sig ur gentemot Ola Brodén. Men han är en förstående och snäll kille som sa att det var lugnt. Men faktiskt blev resan lite av en nytändning för mig. Att se glädjen som padeln sprider i Kina ökar också min egen glädje.

Och nu väntar World Padel Tour i Helsingborg?

- Ja, det ska bli jättekul. Jag har ju spelat två tidigare, men nu är det hemmaplan. Det jobb de gör i Helsingborg är fantastiskt. Jag hoppas bara att de tycker att det är värt det, för det är verkligen bra för både sporten och Sverige.

Vad har du och Ola för förväntningar?

- Alla matcher är såklart jättetuffa. Vi går in i kvalet och möter då bland annat Robin Haziza, en av Frankrikes bästa. Jag förlorade mot honom i EM-finalen för två år sedan men känner absolut att vi ska ha en chans. Men mest ser jag det som en fantastisk erfarenhet och en kul utmaning.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk